Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Svet

Tramp uveo dodatne carine Kini i preti još jačim merama: "Čeka nas rizično razdoblje na tržištima"

Američki predsednik je najavio da bi mogao da uvede još jače carine na još 267 milijardi dolara vrednog uvoza iz Kine
Datum: 18/09/2018

Tramp uveo dodatne carine Kini i preti još jačim merama:

Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saopštio je posle zatvaranja Vol strita da se uvode dodatne carine na uvoz 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode.

Tramp se tu nije zaustavio već je zapretio daljim carinama na još 267 milijardi dolara vrednog uvoza iz Kine, i to ako Peking odgovori merama koje bi pogodile američke poljoprivrednike ili industrijalce.

Trampova objava prekinula je nadu u pregovore između dva rivala. Treba biti spreman za nastavak rizičnijeg razdoblja na tržištima", pišu analitičari ING-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Sada se čeka odgovor Pekinga, a agencija Blumberg tvrdi da će kineski zamenik premijera Liu He sazvati sastanak vrlo brzo, kako bi se razmotrili mogući odgovori na nove carine.

Peking je poslednjih dana poručivao da bi mogao da uzvrati istim merama i da odustane od predloženog novog kruga pregovora ukoliko se Tramp ne povue. Signalizirano je i da bi Kina mogla da uvede ograničenja na prodaju komponenata američkim kompanijama, koristeći izvozna ograničenja kako bi se poremetili lanac nabavke.

Na azijskim berzama u utorak su cene deonica pale nakon što je Vašington uveo dodatne carine. I na valutnim tržištima jutros vlada oprez dok se čeka dalji razvoj situacije. Dolar je oslabio u odnosu na evropsku valutu, a cene nafte su pale jer bi eskalacija trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine mogla da izazove usporavanje rasta globalnog poslovanja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.