Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Podnet zahtev za razrešenje Radete

"Uvrede i bol koji je potpredsednica nanela porodicama žrtava, sa pozicije potpredsednice Skupštine zaslužuje jasnu i hitnu reakciju narodnih poslanika"
Datum: 26/07/2018

Podnet zahtev za razrešenje Radete

Foto: Screenshoot

Poslanici Demokratske stranke pokrenuli su zahtev za razrešenje poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa mesta potpredsednice parlamenta zbog, kako su naveli, nedopustivog govora mržnje prema žrtvama iz Srebrenice.

"Nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsednice Skupštine, kojim se svirepo obračunava sa nedužnim žrtvama zločina u Srebrenici i vređaju njihove porodice, ugrozio je ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahteva da je Skupština Srbije hitno razreši sa te funkcije", naveli su poslanici DS u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje, za koje DS veruje da se kontinuirano podstiču i tolerišu od nosilaca najviših političkih funkcija u državi, moraju stati najpre u skupštini, kao demokratskoj instituciji koja predstavlja sve građane.

"Uvrede i bol koji je potpredsednica nanela porodicama žrtava, sa pozicije potpredsednice Skupštine zaslužuje jasnu i hitnu reakciju narodnih poslanika. Zbog toga, poslanici DS danas će uputiti predlog za razrešenje potpredsednice Narodne skupštine Vjerice Radete i pozvati narodne poslanike da se pridruže inicijativi", naveo je DS.

Poslanica SRS Vjerica Radeta objavila je tvit, na informaciju o smrti predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mahmedović, u kojem je zapitala ko će je sahraniti, muž ili sinovi, aludirajući na činjenicu da je ona u Srebrenici 1995. godine izgubila muža i dva sina.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović saopštio je da je uputio pismo predsednicima svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini, u kojem sam zatražio da se ne održavaju sednice dok potpredsednica parlamenta Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija.

"Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim rečnikom napala preminulu predsednicu 'Majki Srebrenice' Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta posle njene smrti je nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti", izjavio je Jovanović.

On dodaje da je i sam "dete jasenovačkih žrtava i potomak Slobodana Jovanovića koji je 1912. godine krenuo u rat sa šest sinova, a vratio se samo sa jednim 1918. godine".

"Upravo zato me ni porodica, ni prijatelji, ni svet koji me okružuje (a oni su zajednički većina) ne bi razumeli kada bih podržavao Radetu, a od Hatidže i njene žrtve okretao glavu", saopštio je on.

Lider LDP-a je poručio da svi moraju biti solidarni "u trenutku kada se sa najvišeg mesta u parlamentu Srbije šalju tako monstruozne poruke koje se graniče sa ljudskim razumom".

"Zato naglašavam da ni po koju cenu ne treba da učestvujemo u radu parlamenta dok Vjerica Radeta ne ode sa mesta potpredsednice i narodne poslanice", izjavio je Jovanović.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.