LIČNOSTI

Robert Redford nikada neće reći nikada, ponovo

Poslednja uloga velikog glumca... Možda
Ketrin Šatuk
Datum: 21/10/2018

Robert Redford nikada neće reći nikada, ponovo

Fotografija: Profimedia

Negde između najave da prestaje sa glumom u avgustu i njujorške premijere filma koji bi trebalo da mu bude poslednji "The Old Man & the Gun" u septembru, Robert Redford se predomislio.

"Mislim da je to bila velika greška. Ne sećam se kako je do toga došlo ali sam rekao nešto o penzionisanju. A zapravo je trebalo da ćutim i tiho skliznem iz mejnstrima u novu kategoriju", rekao je Redford.

U filmu "The Old Man & the Gun", koji je režirao Dejvid Loveri, Redford igra prevejanog tipa sa kojim nema mnogo sličnosti: Forest Taker je pljačkaš banaka i vešt begunac – džentlmen, šarmantan i uzbudljiv – koga Sen Kventin i Alkatraz ne mogu da zadrže.

Robert Redford (82) pričao je o filmu i svojoj zaostavštini. Ovo su neki delovi iz tog razgovora.

Iznenadili ste nas kada ste rekli da se možda ipak nećete penzionisati.

Čujte, radim ovo od svoje 21. godine, a to je prilično dugo. Kažete sebi "vreme je, vreme je" – ne da prekinete, jer ne mogu da zamislim da stanem, već da krenete dalje u novu teritoriju. Ali u priči o tome, previše pažnje je bilo fokusirano na mene a ne na razlog što sam ovde, a to je da promovišem i podržim film.

Zašto ste izabrali "The Old Man & the Gun" za svoju poslednju ulogu?

Film koji sam uradio pre toga ("Our Souls at Night" sa Džejn Fondom) bio je težak jer je to ljubavna priča dvoje starijih ljudi, veoma je dramatična i tužna i ima neke mračne tonove. Zato sam pomislio da bi bilo dobro izaći iz toga i uraditi nešto pozitivno i veselo. A ovaj film je bio savršen. To je istinita priča. Sedamnaest puta je opljačkao banke, sedamnaest puta su ga uhvatili i poslali u zatvor i on je sedamnaest puta pobegao. Ta priča mi se dopala, jer je sve to radio sa osmehom.

Volite da igrate odmetnike.

Odrastao sam u Los Anđelesu. Nikada nisam želeo da kršim zakon, ali nisam ni želeo da me zakon ograničava. Želeo sam da budem malo izvan. Želeo sam slobodu. I kada sam se izvukao iz nevolje u koju sam upao kao mlad, shvatio sam da mi to leži. Privlačile su me uloge odmetnika poput Buča Kasidija. Odmetnici su odmetnici ali su i zabavni za gledanje jer se zabavljaju.

Koju priču želite sledeću da ispričate?

Imam projekat koji bih voleo da režiram, "109 East Palace". To je priča o (fizičaru Robertu) Openhajmeru i atomskoj bombi 1940, ljudima koje je okupio kako bi razvili tu bombu i sukobu ličnosti u Los Alamosu.

Posle šest decenija, šta smatrate svojom zaostavštinom?

Ponekad, kad neko pita "Šta je tvoja zaostavština", ja to ne registrujem. Verovatno jer želim da idem dalje. Zaostavština znači gledanje unazad a ja se trudim da to ne radim.

Kada se konačno penzionišete, da li ćete nam reći?

Nikad. (Smeh) Nikad.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.