LIČNOSTI

Lir u izvođenju Entonija Hopkinsa - dođi, izgovori tekst i gubi se!

Hopkins igra u novoj televizijskoj adaptaciji “Kralja Lira”. Poslednji put je tumačio ovu ulogu u pozorištu 1986.
Roslin Salkas
Datum: 17/11/2018

Lir u izvođenju Entonija Hopkinsa - dođi, izgovori tekst i gubi se!

Nadmeni, arogantni tiranin ili možda “starac koji nije za bacanje”. Fotografija: Rajan Fluger za Njujork tajms

SAMFIR HO, Engleska – Na belim liticama Dovera, vojnici učvršćuju šatore u nekoj vrsti vojnog logora. Iz jednog izlazi muškarac, lica sakrivenog neurednom bradom. "Hoćemo li", pita Entoni Hopkins.

Hopkins (80) već 60 godina glumi. A jednog hladnjikavog dana prošlog novembra snimio je poslednju scenu novog televizijskog filma "Kralj Lir" koji se premijerno prikazuje na kanalu Amazon Prime Video.

Ovaj "Kralj Lir" – koji su producirali BBC i Amazon i gde glume i Ema Tompson, Emili Votson, Florens Pju i Endru Skot – režirao je Ričard Ejr koji je i adaptirao tekst, skrativši Šekspirov komad sa tri i kusur sata na uzbudljivih 115 minuta.

Ejr je Lira smestio u savremenu Englesku gde je kralj vojni diktator.

Prvo što gledaoci vide su oblakoderi Londona pre nego što se kamera fokusira na London tauer, simbol moći koji je Vilijam Osvajač podigao 1066.

A Hopkinsov Lir je tiranin u svakom pogledu: namrgođen, arogantan čovek naviknut na poslušnost. Ili, kako je on sam prokomentarisao između scena, "žestoki matorac".

Pomalo je šokantno videti Hopkinsa kao Lira. Na kraju krajeva, on je napustio pozorište (i Šekspira) pre tridesetak godina. Ali vreme i sve veći prestiž televizije podstakli su ga da pristane na ulogu.

Hopkins je ovu ulogu igrao u produkciji Londonskog nacionalnog teatra iz 1986. koju je režirao Dejvid Hare.

"Bila je to sjajna produkcija ali sam brzo shvatio da neću biti uspešan. Ta snažna, moćna energija potrebna za igranje Lira nije bila dovoljna. Ili za igranje bilo koje druge uloge", rekao je Hopkins. Ubrzo zatim je igrao Antonija Kleopatri Džudi Denč.

U tom trenutku sam pomislio: Ovo su pravi glumci koji umeju da izgovaraju stihove. Ja nisam u njihovoj ligi. Znao sam da sam u potpuno pogrešnom svetu.”

Hopkins je najpoznatiji po filmskim ulogama, pre svega rolom serijskog ubice Hanibala Lektera u ostvarenju "Kad jaganjci utihnu" iz 1991. Proteklih godina vratio se televiziji ulogom u HBO seriji "Zapadni svet".

Tompsonova koja je sa Hopkinsom glumila u "Hauardovom kraju" i "Ostacima dana" kaže da su se glumci osetili "privilegovano gledajući ga u toj ulozi".

"Preovladavao je osećaj nečeg ultimativnog, neke vrste vrhunca", dodala je ona. “Toni je jedan od najvećih glumaca svih vremena, i igra u jednoj od najvećih uloga koje su ikada napisane.”

Hopkins odbacuje ovakvu hvalu. "Morate da budete pažljivi u vezi sa narcisizmom glavnog glumca. Ono što mi se kod Ričardovog 'Lira' dopada jeste nedostatak ceremonije, nema tu nikakve pompe. Dopada mi se taj sirovi, brutalni pristup; dođi, izgovori tekst i gubi se."

"Prvi put sam se previše trudio. Sada imam više iskustva i želeo sam da pokažem da imam i izdržljivost i tu iskru. Kao što je Gete rekao, svaki starac razume o čemu je ’Lir’", dodao je on.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 15. novembra.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.