Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

Zašto Šešelj ide kod Vučića, a nije hteo kod Nikolića

Šešelj je na konsultacije kod Nikolića poslao Nemanju Šarovića i Natašu Jovanović, čime je očigledno želeo da potceni šefa države. I ne samo to. Upravo to govori o Vučićevom ili Nikolićevom kredibilitetu u Šešeljevim očima. Ili nam tim gestom šef radikala samo pokazuje da i on zna ko je politički jači?
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 07/06/2016

Zašto Šešelj ide kod Vučića, a nije hteo kod Nikolića

foto Igor Pavicevic

Vojislav Šešelj je odlukom da predvodi delegaciju SRS na konsultacijama s mandatarom oko sastava buduće vlade samo još jednom potkrepio sumnje da gaji simpatije prema Aleksandru Vučiću. Mnogo ozbiljnije nego prema Tomislavu Nikoliću. Šešelj je ponovo poslao političku poruku - da će sutra moći da podrži Vučića u nekim kritičnim trenucima. I da nije isključeno da - ako već nije - u delu javnosti dobije oreol "omiljenog opozicionara" kao u vreme dok je "oponirao" Slobodanu Miloševiću.

Biće to zvanično prvi susret Vučića i Šešelja nakon njihovog poslednjeg sastanka u Tribunalu, čini mi se, pre osam godina. I to u sasvim izmenjenim ulogama. Šešelj je ostavio Vučića kao trećeg čoveka SRS, a zatekao ga nakon povratka iz Haga kao vodećeg i najuticajnijeg političara u Srbiji. U svakom slučaju, taj njihov susret je jedna od najvećih političkih tekovina ovih izbora.

Ne, Šešelj se neće zahvaliti Vučiću što ga nije poslao u Hag pred izricanje presude, mada su zahtevi iz Shevenigena bili gotovo ultimativni. Nije realno očekivati ni da Vučić pozove Šešelja u vladu, niti bi Šešelj prihvatio takav poziv zbog Vučićeve proevropske politike. I za jednog i za drugog bolje je da ostanu na dva politička pola. Ali neki vid podrške? A još čvršće veze u parlamentu? Ili ozbiljnija saradnja nakon narednih izbora? Sve je moguće...

Ono što je sigurno, taj susret će zaintrigirati javnost više nego Vučićevi razgovori s Dačićem ili Čedom, bez obzira na to što su i Dačić i Čeda bliži ulasku u vladu. Od Šešelja se u takvim prilikama uvek očekuje neki verbalni geg.

Ne zaboravite da je Šešelj na konsultacije kod Nikolića poslao Nemanju Šarovića i Natašu Jovanović, čime je očigledno želeo da potceni šefa države. I ne samo to. Upravo to govori o Vučićevom ili Nikolićevom kredibilitetu u Šešeljevim očima. Ili nam tim gestom šef radikala samo pokazuje da i on zna ko je politički jači?

I dok se nagađa šta Šešelj sve dobija svojim blagonaklonim stavovima prema premijeru, ostaje dilema: šta dobija Vučić? Može li zapravo Šešelj da bude Vučićev "kec iz rukava" u parlamentu nakon izborne podele karata koja nije išla na ruku SNS-u? Da li će Šešelj biti veći Vučićev zaštitnik od udara Saše Radulovića ili Boška Obradovića nego Martinović i Maja?

Dilema, dakle, ostaje: da li će radikali u parlamentu biti vukovi u koži jagnjeta? Možda upravo to bude ključna tema ovog susreta Vučića i Šešelja. Naravno, kad se pogase kamere.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.