Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Smilja Avramov nije bila član SANU kako su objavili brojni mediji

Njenog imena nema na spisku članova Akademije na sajtu SANU
Datum: 03/10/2018

Ne, Smilja Avramov nije bila član SANU kako su objavili brojni mediji

Foto Medija centar Beograd

Profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov, juče je preminula u 101. godini, a brojni mediji su prenoseći ovu vest i podsećajući na njenu bogatu biografiju napisali i da je bila član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Međutim, profesorka Avramov, i pored svih priznanja, nije bila članica SANU.

Njenog imena nema na spisku članova Akademije na sajtu SANU.

Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu, gimnaziju je završila u Sušaku 1936. a obrazovanje u Beču prekinuo je Drugi svetski rat tokom koga je ubijeno 11 članova njene porodice u logoru Jasenovac. Ovaj genocid, koji joj je desetkovao porodicu, ostavio je neizbrisiv trag i uticao na to da zločin genocida postane jedna od centralnih tema njenog naučnog opusa, a ona jedan od vodećih svetskih stručnjaka za problematiku genocida.

Pravni fakultet završila je u Zagrebu 1947, doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985, bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. i predsednica svetskog Udruženja za medunarodno pravo.

Tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. Jedan je i osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, formiranog 1996. godine.

U februaru je povodom njenog 100. rodendana upriličena svečana Akademija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Odlikovana je ordenom Svetog Save i Sretenjskim ordenom.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.