Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Moračke foke: Moj đed, NATO vojnik

Dragi Mijailo, ne znam, veruj mi, je l' po NATO standardima da ti palim sveću, al' ja upalih, pa ako ko zameri, ti porekni da sam ja bio no prebači na one iz prekobrđa, vazda su se više radovali votki no kad se muško rodi u kući
Piše: Mihailo Medenica
Datum: 21/07/2017

Moračke foke: Moj đed, NATO vojnik

Stigoh u Crnu Goru, pa kako basta i Bog nalaže, prvo jutro vazda izlazim na Crkvine, praotačko groblje, to bezglasno guvno našeg bratstva više Morače.

I ovog puta jednako kao i vazda, al' opet sasvim drugačije nego dosad - prvi mi je put da stanem prađedu i starijima pred spomenike otkad je Crna Gora u NATO, ne znam kakav je sad red, niko me uputio nije u nove protokole?

A improvizovaću već nešto, ko kad su me uprtili da govorim na sahrani nekog Draga a ja čoveka dva puta video, i to p'janog ko šaran, al' sam govorio da se ni pop nije mogao sabrat od plača, pa me bi sramota te i ja zalelekah ko da sam sa starcem od 80 godina delio školsku klupu...

Dakle, stanem mirno pred prađedov grob, gledam u onaj ispis: "Porodična grobnica Mijaila Đurovog Medenice, istaknutog crnogorskog ratnika" i počnem najpre polušapatom, pa sve glasnije...

Dragi Mijailo, ne znam, veruj mi, je l' po NATO standardima da ti palim sveću, al' ja upalih, pa ako ko zameri, ti porekni da sam ja bio no prebači na one iz prekobrđa, vazda su se više radovali votki no kad se muško rodi u kući!

Znam, i mi smo za Ruse više negoli za Amerikance, al' to se sad ne govori, pa ako li te ko pita, ti samo namrči obrve i promrmljaj: 'koka-kola, OK, fajn, fajn...'

Kako da ti rečem, jesi ti istaknuti crnogorski ratnik, al' ne znači ti to sad mnogo - nema više te retrogradne Crne Gore za koju si postradao na Mojkovcu štiteći odstupnicu srpskoj braći, ovo je sad nova država, nova pravila, nova istorija, a ne zameri - nema za tebe tako svojeglavog mesta u njoj!

Rečju, nijesi ti, Mijailo moj, ti "morska foka", odnosno, moračka foka, ko što će odsad biti ove delije kad ih NATO utrenira, razumiješ?!

Jes' u tebe bilo srce kol'ki su i Komovi, al' nije više po onom što vas je strani plaćenik Njegoš učio: "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!", već obratno!

Da ti plastično objasnim: evo da si jutros pošao na Mojkovac, najpre bi se utego u znaš kakvu maskirnu uniformu što bi ti Ljubica opeglala, pa umjesto opanaka čizme - konja da šutneš ne bi zna je l' zebra il' magarac, a umesto one kape s četiri ocila šljem ko da ti je glava otekla, a na lice maskirne boje - Ramba bi peti deo snimili po tebi!

Nije sad bitno ko je Rambo, nije ni od Vasojevića ni od Kuča, od onih foka je, prađede, nijesi ih se nagledo u Moraču, ne brini se, a da vidiš kako bi forsirali Mojkovačke vrleti "hamerima", Bog da te vidi!

Nema peške, pušku o jedno rame, torbak o drugo, izljubiš se s decom ako se ne vratiš, već ka' direktor na zadnje sedište "hamera" i samo pogledaš na sat i rekneš Ljubici: "Neću trajat, nek ručak bude oko tri, najkasnije četiri ako đe posle bitke svratim s jedinicom na po jednu rakij... ovaj, energetsko piće do kantine da proslavimo..."

Ono, jes', muka bi bila na koju stranu da udariš: obrnula se vojnička sreća pa bi rame uz rame s Austrougarima na Srbe, al' što ćeš kad su vojno neutralni...

Znam da su braća, vazda su bili, al' nema više bratstva nit bratstvenika većeg od NATO-a. Ćutiš u "hameru" dok ne dobiješ naredbu: "Go, go, go, Mijailo...", što ne znači da si go već da kreneš u akciju po jasno utvrđenom planu, a ako u jurišu gde naletiš na malko slabovidog junaka s druge strane koji uporno puca u bukvu i viče: "Padaj silo i nepravdo", znaj da si zarobio čuvenog ministra vojnog Srbije - Aleksandra Vulina, pa mu polako priđi da ga ne prepa'neš; upucaće se u nogu, a onda dok radio-vezom dozoveš "apače" da dođu, pa još ako Nikolin mali pilotira, neće pre ponoći, taj se ni na merdevine ne penje bez po litre lozovače...

Ne, Mićo, nijesu to Indijanci, no se helikopter zove "apač" i u njega ne pucaj, to su sad "naši", i ne slušaj Nikolinog malog da može posle bitke s njim i seno da prebaci do pojate - laže, on ti je od marinaca a nije njima svaka za vjerovat!

Dakle, Mijailo Đurov Medenice, nešto smo razmišljali, pa ako si ti za, da ti mi ovo na spomeniku menjamo u "Femili grobnica Majkla Đurovog Medenice, fejmus 'moračke foke'", il' da sve brišemo i uklešemo: "Poginuo u saobraćajnoj nesreći - pregazila ga zabluda"?!

Nijeste više u trendu, što se sad veli, jurcali ste, brate, ko da ste na trešnju pošli a ne u taktički osmišljenu akciju!

Ako si za, javi babi u snu, pa ćemo u fotošopu da ti uradimo sliku u maskirnoj uniformi i sa beretkom, a ispod slike veliko: "Mijailo Đurov Rambo Medenica, junak koji je zarobio Vulina čim je ovaj ubio bukvu namrtvo!"

Od mene toliko, pa gudbaj do nekst tajm, žurim kući, počinje babi obuka za pilota "F-16", veli da hoće da bude ko Tom Kruz u "Top ganu" pa trebimo livadu za pistu, jbg...


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Marko
28.07.2017 - 17:06
uvek nenadmašan
Gde god da naletim na Mihailove tekstove presavijem se što od smeha, što od gorke istine koja se krije iza njegovih reči.
Јаца ВА
02.08.2017 - 14:56
Болно добро...
...као увек. Бриљантан!