Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Izbori koji brišu granice

Scenaristi "Farme" crveneće pred političkim blatom. Već su napravljeni "parovi": Vučić i Ljajić, Dačić i Palma, Pajtić i Živković, Tadić i Jovanović, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović... Vojislav Šešelj i Saša Radulović misle da mogu sami
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 04/03/2016

Izbori koji brišu granice

Foto: Tanjug-AP / Darko Vojinović

Ako po ničemu drugom, Tomislav Nikolić ostaće zabeležen u istoriji kao predsednik koji je u jednom mandatu raspisao najviše parlamentarnih izbora, već drugi put danas - tačno u podne. I što je još interesantnije - oba puta je bio protiv tih izbora. Ali ko pita šefa države?

Šta nas sve očekuje dok ne stignu oni džakovi sa glasačkim listićima? Verovatno jedna od najprljavijih kampanja. Bez stida i blama pljuštaće najbezočnije optužbe. Neće se znati ko je čija politička meta. Dovešće nas do toga da će izborni proces stići do apsurda. Granica gađenja biće izbrisana. Pristojnost će biti zabranjena reč. Stvoriće se referendumska atmosfera. Ili će je veštački praviti. I vlast i opozicija.

U narednih 50 dana očekuje nas politički rijaliti. Ali bukvalno. Scenaristi "Farme" crveneće pred političkim blatom.

Već su napravljeni parovi: Vučić i Ljajić, Dačić i Palma, Pajtić i Živković, Tadić i Jovanović, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović... Vojislav Šešelj i Saša Radulović misle da mogu sami.

Lideri i njihove međusobne optužbe uzeće na naslovnim stranama deo slave starletama, Ceci, Radi Adžić i Zmaju od Šipova. Tabliodi će to sve podrobno pratiti, jer je tiraž zagarantovan. Saznaćemo mnogo toga novog o Bojanu, Borisu, Sandi, Bošku. Možda nešto i o Aleksandru. O Ivici sigurno. Ne zaboravite biće ovo kampanja u koju se na velika vrata, i to direktno vraća Vojislav Šešelj, prvi put nakon deceniju i po. Već se šuška da će ga Hag sa izricanjem presude čekati do 25. aprila.

Počinje provetravanje fioka. Prolećno čišćenje. Vlast je spremna za još jednu pobedu. Po svaku cenu. Cilj će opravdavati sredstvo. Istraživanja su na njihovoj strani. I to ubedljivo.

A opozicija? Hoće li neko iz tog demokratskog ešalona napraviti grešku? Ima li mesta i za Pajtića i za Tadića u novom parlamenetarnom sazivu? Ima li mesta i za Šešelja i za Sandu i Dveri? Može li Radulović preko tvitera da preskoči cenzus? Neko će sigurno biti neprijatno iznenađenje. Uostalom uvek je tako. Vučić je 2014. u penziju poslao Vojislava Koštunicu i Mlađana Dinkića. Čedomir Jovanović se vratio iz kome. A kome li 2016. premijer sprema politički ček?

Trenutni apstinenti će odlučiti i ove izbore, tu nema dileme. I ako izađu na izbore. I ako ostanu kod kuće. Beli listići više nisu u modi. Za nekoga će glasati. Ali za koga? Znate li vi?


Ukupno komentara: 9Sva polja su obavezna.Marko
04.03.2016 - 19:19
Cale najbolji
Zasto Calukovic ne pise komentare i u Nedeljniku. Odlican politicki analiicar, bolji od Panovica
Stevan
05.03.2016 - 18:14
Fantasticno
Sjajan prikaz stvarnosti
05.03.2016 - 18:15
Svaka čast Čalukoviću ! Odlična analiza ...
Kratka kolumna, ali pogadja metu. Zaista mislim da nas čeka politički rijaliti. I stvarno bi Čaluković trebao da piše redovnu kolumnu u štampanom izdanju Nedeljnika,sjajan je politički analitičar.
mojsi
05.03.2016 - 18:15
Svaka čast Čalukoviću ! Odlična analiza ...
Krataka kolumna, ali izuzetno ubitačna,realna i pogadja metu.Zaista nas čeka politički rijaliti. Čale bi stvarno trebao da piše komentar i u štampanom izdanju ! :)
Miloš
06.03.2016 - 10:37
Odličan analitičar
Treba više ovakvih kolumni da promovišete i objavljujete
Milorad
06.03.2016 - 10:37
Britka kolumna
Bravoo Čalee
Jugoslav
06.03.2016 - 10:37
SJAJNO
Tačna analiza naše stvarnosti od vrlo inteligentnog novinara.
Goran
06.03.2016 - 12:32
Bravooo
Odlična paralela politike i naše realnosti. Bravoo !!!
kiki
07.03.2016 - 10:05
Dosta je bilo!
Ukapirao sam! Svi koji su bili do sad su lopovi. -Novi koji dolaze ce verovatno biti (mozda i nece). Moj izbor je Sasa Radulovic koji ce mi dati tacnu informaciju ovoga sto sam stavio u zagradu. Podrsku mene i mog okruzenja ima! Srecno!