Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Da li je izlazak Dragana Đilasa iz DS - njegov povratak u politiku

Ukoliko bi se u slučaju prevremenih izbora u Beogradu i odlučio na tu kandidaturu - veće šanse bi svakako imao kao nestranačka ličnost. Neka istraživanja navodno pokazuju da četvrtina Beograđa još ima poverenje u Đilasa i poštuje njegove rezultate kao gradonačelnika
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 01/07/2016

Da li je izlazak Dragana Đilasa iz DS - njegov povratak u politiku

foto Igor Pavicevic

Dragan Đilas više nije član Demokratske stranke. Bivši gradonačelnik Beograda i lider demokrata napustio je stranku koju je vodio od novembra 2012. do maja 2014. godine.

Razne spekulacije kruže političkim kuloarima zašto je Đilas uzeo ispisnicu, i to baš u ovom trenutku. Najviše se pominje opcija da se povukao iz DS-a zbog sve češćih procena da bi uskoro u Beogradu mogli da budu raspisani izbori, a onda bi se otvorilo pitanje da li će Đilas biti kandidat demokrata za gradonačelnika Beograda. Đilas je želeo da izbegne tu situaciju, i napustio je DS.

Ukoliko bi se u slučaju prevremenih izbora u Beogradu i odlučio na tu kandidaturu - veće šanse bi svakako imao kao nestranačka ličnost. Neka istraživanja navodno pokazuju da četvrtina Beograđa još ima poverenje u Đilasa i poštuje njegove rezultate kao gradonačelnika.

Đilas je poručio da neće da komentariše svoj odlazak iz DS, već da može da priča samo o košarci i Riju.

Jedan od vođa studentskih demonstracija početkom devedesetih protiv režima Slobodana Miloševića, u DS je ušao tek nakon atentata na Zorana Đinđića i dolaska Borisa Tadića na čelo demokrata. Često je znao da kaže da se politički angažovao tek kada se finasijski obezbedio, što je uostalom bio njegov odgovor na prozivke oponenata da je politiku koristio za lično bogaćenje.

Bio je najbliži Tadićev saradnik u eri njegovog dolaska na čelo Srbije. Tadić ga je postavio za direktora Narodne kancelarije, koja je uistinu funkcionisala samo u Đilasovo vreme.

U drugoj vladi Vojislava Koštunice imenovan je ministra za Nacionalni investicioni plan (NIP). Za gradonačalnika Beograda izabran je 2008. Prestonicu je vodio do 2013. godine kada je smenjen, a istoričari tvrde da će ostati najviše upamćen po Mostu na Adi i izgrađenim vrtićima, a kao najveći grehovi mu se pripisuju što se zalagao protiv održavanja Parade ponosa i što je posekao platane u Bulevaru kralja Aleksandra Karađorđevića.

U međuvremenu nakon debakla DS na izborima 2012. preuzeo je stranku od Tadića. Ispostavilo se da je to bila njegova najveća politička greška, jer je na sebe prihvatio sve što su demokrate uradile loše u svojoj vladavini. A uradili su...

Predsednik DS ostao je godinu i po dana, pošto je izbubio na stranačkim izborima 2014. Njegov naslednik Bojan Pajtić dobio je tek nešto više glasova od Đilasa.

Nakon tog poraza povukao se iz političkog života. Trenutno je predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Kako saznajemo, Đilas će napustiti i tu funkciju nakon Olimpijade u Riju. 

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.snezana
01.07.2016 - 15:23
Da li je izlazak Dragana Đilasa iz DS - njegov povratak u politiku
ja bih pozdravila njegov povratak na mesto gradonacelnika....
vox
02.07.2016 - 13:40
Đile
Dragan Đilas je pametan čovjek. On je završio sa aktivnom politikom. Šta će mu politika više? Nafajtirao se i sada oplođuje svoj kapital. Usput, košarka mu odlično služi za ličnu promociju.
J....
03.07.2016 - 16:13
Bulevar
Bulevar kralja Aleksandra Obrenovića ne Karađorđevića