Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Čaluković: Hoće li Dačić i Tadić imati hrabrosti i političke etike da kažu Vučiću "ne"

Da li je Vučić pogrešio što je uopšte raspisivao ove izbore bez prevelike potrebe? Ako sedam lista uđe u parlament pokazaće se da ništa nije naučio iz političke istorije, a to je da se niko nije ovajdio kada je išao na vanredne izbore? Da li se velikom broju Vučićevih oponenata u parlamentu najviše obradovao Tomislav Nikolić?
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 25/04/2016

Čaluković: Hoće li Dačić i Tadić imati hrabrosti i političke etike da kažu Vučiću "ne"

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sijaset pitanja nameće se samo 15 sati nakon zatvaranja birališta, ne računajući debakl CeSID-a.

Prvo: da li je Vučić pobednik ovih izbora ili je doživeo poraz? Može li čovek koji je osvojio oko 48 odsto glasova da bude gubitnik? Ne može svakako, bilo bi to pretarano reći, ali ako u parlament uđu svi ozbiljniji igrači, kako govore poslednje procene RIK-a, onda Vučiću neće biti nimalo lako u narednom mandatu, ma koliko sinoć tvrdio da se radi o istorijskom uspehu.

Da li je onda Vučić pogrešio što je uopšte raspisivao ove izbore bez prevelike potrebe? Ako sedam lista uđe u parlament pokazaće se da ništa nije naučio iz političke istorije, a to je da se niko nije ovajdio kada je išao na vanredne izbore. Ni Milošević 2000, ni Koštunica kada je 2008. vratio mandat narodu, ni Tadić 2012. kada je odlučio da ide na predsedničke izbore. Zato bi i Tadić i Šešelj i Radulović i Dveri trebalo premijeru da kažu - hvala.

Šalu na stranu, ali Vučić je znao da bez njegovog imena na glasačkom listiću nema trijumfa ni u Vojvodini ni na lokalu. Zar mislite da bi Safet pobedio Žiku Bombu da Vučić nije stao iza njegovog imena? Ne verujem. Ali koliko danas širom Srbije raznih "safeta" slavi pobedu zahvaljući isključivo Vučićevom imenu? Previše je takvih.

Ono što će zaokupljati pažnju narednih dana jeste s kim će Vučić praviti novu vladu. Brojke govore da ponovo može sam i da će zahvaljujući Dontu imati većinsku podršku u parlamentu. Ali i 2014. je bilo isto tako i tražio je partnere.

Hoće li se Vučić usuditi da pola parlamenta okrene protiv sebe - i Dačića, i Pajtića, i Radulovića, i Šešelja, i Tadića i Dveri? Teško.

Da li će ponovo pozvati Dačića u kabinet? Možda.

Ili Tadića i Čedu? Verovatno.

Ili i Dačića i Tadića? Realno.

Da li će i Dačić i Tadić imati hrabrosti i političke etike da kažu Vučiću "ne"? Sumnjam, mada sam bližu stavu onih koji tvrde da bi za politički sistem i za Srbiju bilo dobro da Vučić kada već ima toliku podršku naroda konačno sam preuzme i odgovornost.

Ili će Dačiću ipak nekoliko fotelja i strah od fioke biti veći mamac od svih međusobnih prozivki SNS-a i SPS-a u kampanji?

Ili će povratak na vlast biti primamljiviji Tadiću od obećanja da neće praviti vladu s Vučićem, doduše, to nikad nismo čuli decidno od njegovih koalicionih partnera Čede i Čanka?

Da li će i Tadić i Dačić pokušati da nam prodaju opskurne razloge da je država bitnija od stranačkih interesa ili će "poslušati" analitičare koji će nas ubeđivati da je bolje da uđu u vladu i Vučića ruše iznutra i tako utiču na novu državnu politiku?

Izvesno je da se demokratski korpus donekle konsolidovao i da se desnica vraća na velika vrata srpske političke scene i da se evropski trend prelio i u Srbiju. I to je ono što dodatno brine Vučića.

Čini se da nije sporno da će Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić biti oštra opozicija Vučiću. Verovatno najjača uz Radulovića. A da li će to biti Šešelj? Hoće li se lider radikala ponovo više posvetiti kritici Tomislava Nikolića nego Vučića kako bi skupštinske klupe iskoristio za besplatnu kampanju za predsedničke izbore 2017. Deluje realno.

Ima još pitanja uz ovu prvu jutarnju postizbornu kafu. Kako će se Radulović odužiti Vučiću što mu je omogućio da učestvuje na izborima u Vojvodini ili na Vračaru, iako su demokrate bile protiv zbog nekih navodnih nepravilnosti na izbornim listama? Da li će Pajtić razmišljati o ostavci u DS zbog debakla u Vojvodini? Da li je ovih pet odsto, ipak, šamar Tadiću da se možda više posveti traženju nekog inostranog angažmana i povlačenju iz unutrašnje politike?

Da li se velikom broju Vučićevih oponenata u parlamentu najviše obradovao Tomislav Nikolić?

I možda najvažnije - da li je bilo krađe glasova?


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Немања
25.04.2016 - 12:10
Мука ми је од рингишпила
Било како било, све једно ми је ко ће саставити Владу. Ствар је у томе што ја, грађанин наше лепе земље са својих 28 година не видим да ће се икад ишта на боље променити. Ако ме питате од свих наведених ко треба да буде Премијер, вероватно исто, или ко ће с ком у власт, опет све једно. Ствари се овде више не мењају, и нема наде да ће бити боље. Све сам полусвет, неписмен а и дрзак. Треба мој комшија који нема средњу школу да ми буде \"председник\" општине, заједнице ма и одељења...не хвала. Папири су спремни, па лепо у Норвешку или Финаку, на минус бесконачно да се мозак заледи и заборави све, а ви сви идите у ратове поново!!!