Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mundijal 2018

NBA

Kevin Durent: Dečko koji više nije fin

Svaki tekst o njemu svodio se na isto: bio je previše fin. To je trajalo do prošlog juna kada je Durent, koji je osam godina proveo u malom Oklahoma Siti Tanderu, postao jedan od slobodnih agenata koji je najviše vremena proveo na terenu u istoriji NBA
Piše Aleks Vilijams, Njujork tajms
Datum: 15/11/2017

Kevin Durent: Dečko koji više nije fin

Foto Profimedia

Do proteklog leta Kevin Durent definitivno jeste bio poznat, ali možda ne dovoljno.

Ovde je bio dugogodišnji NBA All-Star i nekada najvredniji igrač kojeg je GQ smestio na četvrto mesto igrača sa najviše stila u istoriji NBA. Sa kompanijom Nike imao je ugovor težak trista miliona dolara, a Lifetime je čak snimio i film o njegovoj majci, "The Real MVP: The Wanda Durent Story".

Ali svaki tekst o njemu svodio se na isto: bio je previše fin. To je trajalo do prošlog juna kada je Durent, koji je osam godina proveo u malom Oklahoma Siti Tanderu, postao jedan od slobodnih agenata koji je najviše vremena proveo na terenu u istoriji NBA.

Dok se Durent sa svojim agentom Rikom Klejmanom krio u Hemptonsu i vežbao korake, glamurozni timovi lige sjatili su se oko njega, mašući mu ispred nosa monstruoznim ugovorima i prilikom da postane poznatiji od holivudskih zvezda. Čak ni tada niko nije očekivao da će on napustiti svoj dom. Bio je previše, pa, fin.

Nakon što je Durent odlučio da se pridruži gigantskim Golden stejt Voriorsima, Luk Skajvoker ove prestižne lige transformisao se u Darta Vejdera. Tim je još jednu sezonu završio dominacijom, a Stiven Kari, MVP sezonama unazad, naporno je radio da novog saigrača integriše u tim. Durent je zadobio nekoliko povreda zbog kojih je bio primoran da odsustvuje sa utakmica, ali se u plejofovima vratio u dominantnoj formi.

"Ratnici" su sada u finalu NBA, u jurišu na šampionsku titulu koja im je prošle godine izvrdala, a koju su prethodno već osvojili 2015.

Durent se fino smestio u svoj novi dom. Vozi "teslu", druži se sa kremom Silicijumske doline i polaže temelje sopstvenoj tehnološkoj imperiji.

Odmakao je daleko od detinjstva koje je opisao kao veoma teško.

"Nisam imao prijatelje", rekao je o vremenu kada je bio dete i živeo u Merilendu. "Bio sam tih. I čudne veličine."

Podigla ga je samohrana majka u opasnom kraju. Dvadesetosmogodišnjak kaže da nije ni tražio ulogu kul klinca, dodajući da ga je takva situacija rasteretila brige o društvenom životu i omogućila mu da samo igra basket.

"To je dar i prokletstvo toga što ste posvećeni sportista od malih nogu, ponekad zaboravite na stvaran život", rekao je. "Tek se u poslednjih par godina osećam manje neprijatno kada upoznajem nove ljude, izlazim u grupi, upoznajem devojke, visim naokolo. Te stvari bile su mi potpuno strane do pre nekoliko godina."

Početkom ove sezone zaputio se u sedište YouTubea da održi govor. Durent je sebe predstavio kao jednog od pripadnika YouTube generacije, govoreći o svojoj opsednutosti igrom Grand Theft Auto V, hip-hopom i, naravno, YouTubeom.

"Siguran sam da svi to znate, želite da pogledate jedan kratki video, a onda se to pretvori u četiri, pet sati", rekao je. "Prilično je opasna ta aplikacija."

Upitan da li se uključuje u tech scenu, Durent je odgovorio da prati primer svog kolege iz Voriorsa, Andrea Igodale, koji je investirao u kompanije kao što su Twitter, Facebook i Tesla. Prošlog leta, Durent i Klejman predstavili su startap Kompanija Durent, sa investicijama u tehnološkim kompanijama, hotelima, restoranima i filmskoj industriji.

Durent se, u određenom smislu, ne razlikuje baš tako mnogo od ambicioznih dvadesetogodišnjaka u duksericama i kul patikama koji silaze u Silicijumsku dolinu da zarade milione. Jedina razlika zapravo je što je on milione već zaradio.

Posle jutarnjeg treninga Voriorsa narednog dana, Durent je izvezao svoj "tesla model S" na prilaz njegovoj uglađenoj kući. Ušao je unutra, zavalio se u dugačku sofu i zagledao kroz visoke prozore, u Okland pred njim. Kuću je izabrao zbog pogleda.

"Divno je biti na vrhu svega, posmatrati stvari iz drugačije perspektive", objasnio je. "Zato što sam, dok sam odrastao, bio na dnu."

Bele zidove krase umetnička dela ekspresionizma i obilje izloženih trofeja. Kuća ima i studio za snimanje, prostoriju za rekreaciju punu memorabilija fudbalskog tima Vašington Redskins, bioskop sa 16 mesta i garderober samo za patike.

Durent se bosonog prošetao pored svoje spavaće sobe veličine hangara i ušao u drugi ogromni garderober u kojem se nalaze odela izrađena po meri, nakit i satovi. Pravo blago je, ipak, njegova kolekcija vintidž majica iz osamdesetih i devedesetih - Nas, Bigi, Metalika.

Stare majice možda deluju kao čudna opsesija za igrača koji se smatra pionirom neo-preppy šik štreberskog izgleda (leptir-mašne, "urkel" naočare i rančevi) koji je zavladao NBA ligom pre nekoliko godina. Čak je 2013. pokrivao All-Star vikend kao modni dopisnik za GQ. Ali Durent se mnogo udobnije oseća u džinsu, patikama i duksericama koje Silicijumska dolina preferira.

"Moda je ono što sa time uradite", rekao je.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.