Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mundijal 2018

NBA

Dalipagić je u direktnom okršaju dao duplo više poena od Majkla Džordana: Sve što je potrebno da znate o odnosu Srba i NBA košarke

Dalipagić je pet puta ukupno igrao protiv Džordana i ukupno je imao više poena. Doduše, Džordan je tada još bio koledž igrač...
Datum: 17/11/2017

Dalipagić je u direktnom okršaju dao duplo više poena od Majkla Džordana: Sve što je potrebno da znate o odnosu Srba i NBA košarke

Foto Profimedia

Da li ste čuli za supertalentovanog košarkaša iz Jugoslavije Ivana Renka, momka sa sjajnim fizičkim predispozicijama, koji je mogao da razdrma američki kontinent? Verovatno ne znate za Renka, niti biste mogli znati, osim ako kojim slučajem niste jedan od naivnih košarkaških agenata koji su početkom 1993. naseli na neslanu, surovu, malicioznu, ali iznad svega efektnu šalu čuvenog američkog trenera Bobija Najta. Reč je, za ovlaš poznavaoce, o jednom od najvećih američkih koledž trenera kog je po broju pobeda u NCAA preskočio samo njegov učenik Majk Kšiševski.

Elem, Najtu se u jednom momentu smučilo kako se košarkaški poslenici razbacuju poznavanjem talenata širom sveta i u jednoj televizijskoj emisiji je rekao da njegova Indijana dobija veliko pojačanje iz Jugoslavije. Navukao je stari lisac mnoge na tu "foru". Ivan Renko je počeo da se pojavljuje u analizama najvećih svetskih talenata, a neki su, kažu, čak i tvrdili kako su ga gledali i da su fascinirani njegovom igrom.

Eto, dovoljno je bilo da Bobi Najt kaže da je dečko iz Jugoslavije.

To je samo jedna od ilustracija koliko je početkom devedesetih jugoslovenska škola košarke bila cenjena u Americi, u godinama kada je počela da se ostvaruje direktna veza NBA i Srbije, veza koja se posle kratkog zatišja ove jeseni na velika vrata vratila u naše živote.

Flertovanje jugoslovenske košarke sa NBA otpočelo je krajem sedamdesetih, sa pomenutim pikiranjem Praje Dalipagića i odlaskom Krešimira Ćosića na Univerzitet. Brigam Jang u mestu Provo, savezna država Juta. Koliko je tada daleko bila Amerika, pokazuje i to što su mu posle Evropskog prvenstva u Napulju, kada je pošao na put preko Bare, zakačili tablu na kojoj je pisalo: "Ja sam Krešimir Ćosić i idem za Provo".

Kada je početkom devedesetih krenula najezda jugoslovenskih igrača, Sports ilustrejted je poslao reportera u Jugoslaviju, prvo u Beograd na derbi Zvezda--Partizan, pa potom i u Zadar gde im je Krešo Ćosić rekao:

"Išao sam na Brigam Jang, a nisam znao dve reči engleskog. Nisam bio zabrinut. Dolazim sa prostora gde čovek kaže ženi da izlazi da kupi kutiju šibica i vrati se iz Argentine posle 40 godina sa novom ženom i dvoje dece. Ne, nisam se plašio da putujem", rekao je čuveni Zadranin.

A malo je poznato da je Dražen Dalipagić, po računici koju je izveo novinar Aleksandar Miletić, jedini igrač koji ima pozitivni skor sa Džordanom. Krajem 1981. godine, naša reprezentacija je igrala protiv Severne Karoline. Naši su izgubili sa 77 : 70, a Praja je dao 41 poen. S druge strane su bili Majkl Džordan, Džejms Vorti i Sem Perkins i zajedno su dali 50 poena: Džordan 23, Vorti 12 i Perkins 15.

"Sledeće godine je američka koledž selekcija povodom obeležavanja pola veka FIBA igrala sa selekcijama Evrope, između ostalog i tri puta u Jugoslaviji. Džordan je igrao u "Pioniru", "Jazinama" i u Novom Sadu... Dalipagić je pet puta ukupno igrao protiv Džordana i ukupno je imao više poena. Dobro, Džordan je tada još bio koledž igrač...", priča Miletić.

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 16. novembra čitajte veliko istraživanje o Srbima u NBA ligi - ceo put od prvih koraka Pita Maravića uz stihove jedne srpske pesme, pa do Jokića, Bogdanovića i Teodosića - a sledeće nedelje svaki čitalac Nedeljnika na poklon dobija zvanični Panini album NBA.

Više o tome OVDE

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.