Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mundijal 2018

NBA

Čudne "blagodeti" sankcija: NBA finale '95. direktno prenosile četiri televizije, sledeće godine samo jedan odloženi prenos nedeljno

"Ako Divac nije najbolji na utakmici, onda nema informacija šta je uradio, a samo je to interesovalo ljude. Potom je postojao takozvani 'fax back'. Sa faksa odavde pozoveš faks, ukucaš šifru i oni ti pošalju 'box score' za utakmicu koja te interesuje", priseća se Ilija Kovačić kako se nekad pratila najbolja košarka na svetu
Datum: 19/11/2017

Čudne "blagodeti" sankcija: NBA finale '95. direktno prenosile četiri televizije, sledeće godine samo jedan odloženi prenos nedeljno

Foto Profimedia

Kako je teklo upoznavanje srpskih ljubitelja košarke sa NBA ligom, tim udaljenim svetom, Nedeljniku je - u velikom istraživanju o istoriji Srba u NBA, koje je objavljeno u aktuelnom Nedeljniku - posvedočio kolega Ilija Kovačić, koji punih 20 godina komentariše prenose NBA lige, a mnogi su se upravo kroz njegov glas upoznali sa tom ligom.

Finale iz 1995. godine Hjuston-Orlando, kada je ekipa Hakima Olajdžuvona počistila "Medžik" predvođen zvezdom u nastajanju Šejkilom O'Nilom, kod nas je prenošeno direktno na četiri televizije.

Bilo je to čudno vreme i neke čudnovate blagodeti sankcija.

Od naredne sezone, poslednje koju je Vlade Divac odigrao u Lejkersima (ne računajući oproštajnu sezonu 2004/05), praćenje NBA u Srbiji kreće u legalne vode.

"Ja sam pre toga radio u Borbi i pratio sam NBA. U to vreme su postojali samo oni 'tiketi' i vesti sa utakmica koje smo dobijali od AFP, AP i Rojtersa. Ako Divac nije najbolji na utakmici, onda nema informacija šta je uradio, a samo je to interesovalo ljude. Potom je postojao takozvani 'fax back'. Sa faksa odavde pozoveš faks, ukucaš šifru i oni ti pošalju 'box score' za utakmicu koja te interesuje", priseća se Ilija Kovačić.

Prvi legalni ugovor sa NBA potpisala je BK televizija, a Kovačić kaže da su ga tada pozvali da kao poznavalac NBA prenosi utakmice.

"Tokom te sezone dobijali smo 'NBA Action' i jednosatni snimak utakmice nedelje. I to je na 'beta' trakama stizalo brzom poštom, a mi smo to praktično puštali sa sedam dana zakašnjenja. Sećam se da smo finale Čikago-Sijetl radili uživo. NBA ima takav pristup sa televizijama sa kojima ulazi u saradnju, ne dobijamo na početku priliku da biramo, već oni naprave raspored. Oni se trude da sve ekipe budu zastupljene, jer štite interese svih klubova, pa nam onda dođu i neke utakmice koje nikog ne interesuju.

Kasnije je moglo u plej-ofu da se bira, a kada se pojavio 'naš' Sakramento, već smo mogli u plej-ofu da biramo te utakmice. Sada NBA izađe sa spiskom utakmica koje daje na satelit, a zbog publike u Evropi uveli su termine subota i nedelja od pola deset, i daju preko nedelje noćne termine", priča Kovačić.

Ispričao nam je i kako je pred svaku sezonu dobijao enciklopedije o svakoj ekipi, sa svim mogućim podacima i informacijama o ekipi, što mu je svakako koristilo u prenosima. To nije bilo vreme interneta.

 

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 16. novembra čitajte veliko istraživanje o Srbima u NBA ligi - ceo put od prvih koraka Pita Maravića uz stihove jedne srpske pesme, pa do Jokića, Bogdanovića i Teodosića - a sledeće nedelje svaki čitalac Nedeljnika na poklon dobija zvanični Panini album NBA.

Više o tome OVDE

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.