Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Le Monde

Svet

"U Nemačkoj sam video rast antiimigrantske ekstremne levice - a to me brine"

Jedini problem je u tome što u osnivačkom dokumentu pokreta Aufstehen ne postoji ni reč usmerena protiv migranata. Čak iako njegovi autori i autorke smatraju da je „način na koji se vlada Angele Merkel odnosi prema izazovu imigracije neodgovoran", oni pozivaju na „garantovanje prava azila za izbeglice"
PIŠE Pjer Ramber, Le Monde Diplomatique
Datum: 09/11/2018

"U Nemačkoj sam video rast antiimigrantske ekstremne levice - a to me brine"

Foto: Profimedia

Sena plaši Žana Žaka Burdana: „U Nemačkoj sam video rast antiimigrantske ekstremne levice - a to me brine!", rekao je ovaj novinar 4. septembra 2018. na radiju RMC. Tog dana je u Berlinu Sara Vagenkneht, poslanica partije Linke (Die Linke - Levica), uz političare iz Zelene partije i Socijaldemokratske partije, predstavila novinarima pokter Aufstehen (Na noge). Inspirisan „Nepokorenom Francuskom" (La France insoumise) Žan Lika Melanšona, taj pokret želi da mobiliše ljude razočarane u politiku i stvori većinsku koaliciju „za razoružanje i mir, za bolje plate, poštenije poreze i veću sigurnost; za više javnih investicija u obrazovanje i infrastrukturu", što stoji u njegovom osnivačkom proglasu (1).

Ipak, kao i Burdan, francuska štampa prenosi potpuno drugačiju priču: „Nemački levičarski pokret pokušava da se dodvori antiimigrantskim krugovima" (Agence France-Presse, 4. septembar); „U Nemačkoj formirana antiimigrantska levica" (Le Monde, 4. septembar); „Na noge, nova partija u Nemačkoj, želi da bude levičarska i antiimigrantska" (RT, 4. septembar); „stvaranje antiimigrantske leve snage u Nemačkoj" (France Inter, 5. septembar); „Ka novoj antiimigrantskoj levici u Evropi?" (La Vie, 6. septembar); „Aufstehen, levi pokret koji se protivi imigraciji" (Le Figaro, 8-9. septembar); „jedna od vođa ekstremne levice stvara antiimigrantsku partiju" (L'Obs, 13. septembar); „antiimigrantski pokret" (Politis, 13. septembar), itd. Jedini problem je u tome što u osnivačkom dokumentu pokreta Aufstehen ne postoji ni reč usmerena protiv migranata. Čak iako njegovi autori i autorke smatraju da je „način na koji se vlada Angele Merkel odnosi prema izazovu imigracije neodgovoran", oni pozivaju na „garantovanje prava azila za izbeglice". I, štaviše, dokument je fokusiran na druge teme. „Renacionalizaciju", „direktnu demokratiju", ekologiju. Pitanje migracija? „To nije naša centralna tema", istakla je Sara Vagenkneht tokom konferencije za novinare 4. septembra.

„Naš zajednički pristup svodi se na vraćanje socijalnih pitanja na dnevni red." Taj cilj je u direktnom sukobu sa narativom na koji mediji i dominantne partije vole da svode javnu raspravu. Priča o Evropi podeljenoj između zlih populista i nežnih liberala - koji i jedni i drugi podržavaju tržište. Svaki politički istup iz ove lažne dihotomije se na silu u nju ugurava uz pomoć „alternativnih činjenica". Kada je u Velikoj Britaniji Džeremi Korbin skrenuo Laburističku partiju ulevo, mediji su ga optužili za antisemitizam zbog toga što podržava borbu palestinskog naroda. Kada je u Nemačkoj Sara Vagenkneht najavila stvaranje pokreta Aufstehen, Loran Žofrin ju je optužio, u časopisu Libération (10. septembra), da „koristi diskurs ekstremne desnice". Što se tiče pitanja migracija, suosnivačica Aufstehena se bori za zaštitu prava na azil i za regulisanje imigrantske radne snage: ona se protivi potpunom otvaranju granica. Njena pozicija je deo žive debate na levici. Iako se nalazi u manjini u Linkeu, ona ima sličan stav kao Berni Sanders u SAD - „Otvorene granice? To je desničarski predlog Škoji ćeĆ osiromašiti sve ljude u Americi!", objasnio je (Vox, 28. jul 2015). Novinari koji se prave skandalizovanim zbog stavova Sare Vagenkneht trebalo bi da znaju da se većina evropskih partija zalaže za daleko restriktivniju politiku. Dve hiljade sedamnaeste godine, kada je nastupao kao kandidat na predsedničkim izborima, Emanuel Makron je obećao da će „dostojanstveno dočekati one izbeglice koje imaju pravo na francusku zaštitu. Ostale će biti vraćene u svoje države bez odlaganja, sve dok više ne bude nelegalnih imigranata (2)". Nijedan medij u Francuskoj tada nije nazvao On marš! (En marche! - „U pokretu") „antiimigrantskim pokretom". A Libération je objavio naslov (6-7. maja 2017): „Radite šta god hoćete, ali glasajte za Makrona."

 

PREVOD: Pavle Ilić

(1) www.aufstehen.de/gruendungsaufruf.

(2) „Emmanuel Macron président", program partije En marche!, Villejuif, 2017.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Svetomir Nikolic
17.11.2018 - 13:04
Trosmisleni oksimoron
Vec je postalo uobicajeno da se ispred Melasonovog imena i imena njegovog pokreta dodaje epitet \'ektremna levica\'. To nije \'alternativna cinjenica\' kao sto nije ni tvrdnja da je novosnovani pokret u nemackoj (Aufstehen) \'antimigrantski\', to je ZLONAMERNA LAZ. A slobodan medij, kakav Nedeljnik pretenduje da bude, i drustveno odgovoran novinar, kakav autor ovoga teksta (nadam se) pretenuduje da bude, bi to istakao u naslovu umesto ovog nekritickog koketiranja sa \'alternativnim cinjenicama\' odnosno beskrupuloznim manipulanskim neistinama. Iako autor ovog teksta pokusava da se izvuce iz ovog koketiranja i to cini nevesto i nedovoljno, sa previse podataka i premalo objasnjenja. Prosecan citalac, oskudno upoznat sa odnosima i licnostima na politickoj sceni Nemacke i Francuske ostace jednostavno zbunjen. Ovo nikako nije tema za ovako kratak clanak, posebno ne sa ovakvim naslovom.
Daniel Kerekes
27.11.2018 - 16:30
Ovo nije istina
Ne pišu novine o antiimigrantske levice u nemačkoj zbog osnivačkom proglasu Aufstehen-a, nego zbog izjava osnivalaca i njihovic clanaka iz novina. Evo par primera: https://www.deutschlandfunkkultur.de/stegemann-essay-das-gespenst-des-populismus-scharfzuengige.2159.de.html?dram:article\_id=376944 https://www.wiwo.de/politik/deutschland/wolfgang-streeck-in-jedem-einwanderungsland-entstehen-enklaven/13304226.html https://bundsanktmichael.org/2017/09/25/soziologe-wolfgang-streeck-willkommenskultur-als-saekulare-ersatzreligion/ Tako da na kraju krajeva: DIE LINKE i Aufstehen nisu deo \"extremne levice\", nego reformisticki-socialdemokratske levice. I Aufstehen i inicijatori tog \"pokreta\" jesu protiv migracije. Najnoviji primer: Vagenkneht je protiv globalnog pakta migracije ujedinjenih nacija iako je DIE LINKE kao partija solidarno kriticno prema paktu. Los clanak, sry.