Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Video

Svet

(VIDEO) Govor Džordža V. Buša na očevoj sahrani: "U devedesetima je uživao da mu prokrijumčare bocu votke i odrezak"

Bivši predsednik Amerike u emotivnom govoru naveo je da je njegovom ocu Džordžu H.V. Bušu najteže palo to što je izgubio trogodišnju ćerku i da se za nju svakodnevno molio
Datum: 06/12/2018

(VIDEO) Govor Džordža V. Buša na očevoj sahrani: "U devedesetima je uživao da mu prokrijumčare bocu votke i odrezak"

Foto: Printscreen Youtube

Bivši predsednik SAD-a Džordž V. Buš održao je govor na sahrani svog oca Džordža H. V. Buša. Na sahrani su bili porodica i prijatelji, ali i bivši predsednici kao što su Barak Obama, Bil Klinton, Džimi Karter, kao i Hilari Klinton i aktuelni predsednik Donald Tramp.

Džordž V. Buš održao je emocionalni govor u čast svog oca, a na kraju govora je i zaplakao.

"Kada je imao 85 godina, najdraža razbibriga Džordž H.V. Buša bilo je da ode na svoj brod Fidelity, uključi tri motora jačine 300 konjskih snaga kako bi poleteli preko Atlantika, dok su u blizini bili brodovi Tajne službe. Kada je imao 90 godina, skočio je padobranom iz aviona i sleteo na zemlju Sv. Ane pored mora u Mejnu, pored crkve u kojoj su se venčali njegovi roditelji i u kojoj je često išao na misu. Majka je govorila da je izabrao tu lokaciju za slučaj da se padobran ne otvori", počeo je Buš i nasmejao se.

"U devedesetima je uživao kada bi njegov najbliži prijatelj, Džejms A. Bejker prokrijumčario bocu votke "Grey Goose" u njegovu bolničku sobu. Čini se da je dobro išla s odreskom koji mu je donošen iz Mortonsa".

Ispričao je da je njegov otac bio neuništiv do kraja života i da, kako je stario, naučio je svoju decu kako da dostojanstveno stare, s humorom i dobrotom. Dodao je i da je njegov otac mogao da umre mlad jer je zamalo umro dva puta, jednom od infekcije stafilokoka, a drugi put na Pacifiku, tokom Drugog svetskog rata. Uvek je bio u pokretu, kaže.

"Ali nikada nije bio previše zauzet da podeli svoju ljubav prema životu sa svima oko sebe", dodao je.

"Tata nas je naučio da je javna služba plemenita i nužna, da osoba može da ima integritet i da ostane verna vrednostima kao što su vera i porodica. Verovao je da je važno odužiti se zajednici zemlji koju je voleo. Priznao je da služenje drugima obogaćuje dušu onog koji daje. Nama je njegovo svetlo bilo najsjanije od hiljadu svetala."

Tada je objasnio i da su imali jako težak period u život i da ništa ne može da se poredi sa najvećim gubitkom koji je njegov otac doživeo, a to je gubitak ćerke. "Džeb i ja smo bili premali da se sećamo bola i agonije koju su on i mama doživeli kada je umrla naša trogodišnja sestra. Shvatili smo tek kasnije da se tata, veliki vernik, molio za nju svakog dana. Održala ga je ljubav prema Svemogućem i našoj majci. Uvek je verovao da će jednog dana zagrliti svoju dragu Robin.".

Dodao je da se Džordž H.V. Buš smejao na svoj račun, a da je bio pravi i odan prijatelj.

"Postoje hiljade pisanih poruka ohrabrenja, izraavanje naklonosti ili zahvalnosti njegovim prijateljima i poznanicima", dodao je. "Mnogi bi vam rekli da im je tata bio mentor i otac. Slušao je i tešio, bio im je prijatelj....Sećam se mnogih, Dona Roudsa, Tejlora Blentona, Džina Nanca, Arnolda Švarcenegera, i možda najneverovatnije, i čoveka koji ga je porazio, Bila Klintona. Moja braća i ja ih nazivamo braćom od druge majke."

Na kraju je zaplakao. "Ne možemo da se nadamo da ćemo deci da ostavimo veći auto, veći bankovni račun. Moramo da se nadamo da ćemo im pokazati šta znači biti odan prijatelj, roditelj pun ljubavi, građanin koji ostavlja svoj dom i grad u boljem stanju kada odlazi iz njega nego kada je došao. Šta želimo da o nama kažu žene i muškarci koji su radili s nama kada nas tamo više ne bude? Da smo uspeli više nego svi drugi? Ili da smo zastali i pitali ih da li im je bolesno dete ozdravilo, ili razmenili neku prijateljsku reč?"

Na kraju govora, dodao je da će ga se sećati baš po tome. " I nedostajaćeš nam. Tvoje poštenje, iskrenost i dobra duša ostaće s nama zauvek. Zato, kroz suze, dozvoli da uvidimo blagoslove toga što smo te poznavali - velikog i plemenitog čoveka i najboljeg oca kojeg bi sin ili ćerka mogli da požele.

A u našoj tuzi, nasmejaćemo se znajući da tata grli Robin i opet drži mamu za ruku", rekao je Buš i zaplakao.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.