Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Video

Nauka

(VIDEO) Animacija: Kako je izgledala Kosovska bitka

U video-snimku spominju se i sukobi koji su prethodili Kosovskom boju, poput bitke na Marici 1371. godine, i bitke kod Pločnika 1387. godine
Datum: 07/02/2018

(VIDEO) Animacija: Kako je izgledala Kosovska bitka

Foto: Youtube Screenshoot

Jutjub kanal "Kraljevi i generali" objavio je zanimljivu animaciju Kosovske bitke koja se odigrala 15. juna 1389. godine u blizini Prištine, između srpske i osmanske vojske.

Srpske snage predvodio je knez Lazar Hrebeljanović, dok se na čelu turske vojske nalazio sultan Murat I. 

Iako su u prvoj fazi bitke srpske snage potisnule neprijatelja, a jedan od srpskih vitezova - Miloš Obilić - uspeo da oduzme život sultanu Muratu, Muratov sin bajazit poveo je svoje redove u protivnapad, koji je rezultovao zarobljavanjem kneza Lazara. 

Knez Lazar pogubljen je po naređenju sultana Bajazita, nakon čega se osmanska vojska povukla sa bojnog polja i napustila Srbiju, prenpsi B92.

Uprkos tome što prvi izvori o bici govore o srpskoj pobedi, sredinom 15. veka pojavljuju se navodi o nerešenom ishodu i srpskom porazu. Iz tog razloga smatra se da je sama bitka završena pobedom ili nerešenim ishodom, ali da po svojim dalekosežnim posledicama predstavlja otomansku pobedu. 

U video-snimku spominju se i sukobi koji su prethodili Kosovskom boju, poput bitke na Marici 1371. godine, i bitke kod Pločnika 1387. godine.Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Srbin
10.02.2018 - 20:32
aaaa
Plocnik, 1386.