Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Postavlj se statua "Velika Srbija" od tri metra po ideji Nikole Selakovića

Biće postavljena na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu.
Datum: 26/05/2018

Postavlj se statua

Foto Nedeljnik

Statua “Velika Srbija“, od tri metra, izrađena po modelu vajara Kraljevine Jugoslavije Đorđa Jovanovića, biće postavljena na kružnom toku u Užicu 1. novembra.

To će biti učinjeno na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, Nemanje Nešića, reč je o modelu koji je Jovanović izgradio s kraja dvadesetih godina prošlog veka tada nazvanu "Velika Srbija" i simbolizuje antičku boginju koja u levoj ruci drži krunu Karađorđevića, a u desnoj zastavu Kraljevine Jugoslavije. 

Nešić ističe da je ideja potekla od generalnog sekretara predsednika Republike Nikole Selakovića. 

"Užičani su ponosni na sve svoje znamenite sugrađane, ali nemamo dovoljno kružnih tokova da bi se svih sećali. Zbog toga smo se odlučili da na ulasku u grad postavimo statuu Velike Srbije koja je neutralnija i u ovim složenim vremenima može biti pomirljiva",kaže Nešić, prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima u toku je izrada projektne dokumentacije kako bi se statua uklopila u prostornu i urbanističku sliku tog dela grada.Prema procenama ,statua i radovi koštaće 20 miliona dinara,a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta grada i kroz donacije. 

Jovanovićeva statua "Velika Srbija" nalazila se na zgradi Vlade Kraljevine Srbije i delimično je oštećena tokom Drugog svetskog rata. 

Deo biste sačuvan je i postavljen na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu. 

Bista "Velike Srbije", visine jednog metra, nalazi se danas i u Predsedništvu Republike.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.