Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Politika

Srbija otvorila još dva pregovaračka poglavlja

Komesar za proširenje Johanes Han pohvalio je Srbiju zbog uspeha i naveo da se pokazalo da se u Srbiji ozbiljno radi
Datum: 27/02/2017

Srbija otvorila još dva pregovaračka poglavlja

Foto: Profimedia

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila još dva poglavlja - 20 i 26, u pregovorima o prijemu u EU. Poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje, a Poglavlje 20 na preduzetništvo i industrijsku politiku.

Odmah je privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički EU kriterijumi neophodni za usklađivanje, a samim tim ni merila za zatvaranje poglavlja.

Luis Grek, zamenik premijera Malte, rekao je da se otvaranjem poglavlja šalje pozitivan signal i istakao da EU napreduje po pitanju proiširenja. Kaže da je EU zadovoljna napretkom u pregovorima i da su otvorena dva vrlo važna poglavlja, čiji će se uticaj osetiti među građanima.

"EU će nastaviti sa praćenjem napretka u oba poglavlja. Pokazana je odlučnost Srbije i poslužiće kao ohrabrenje, EU je pokazala opredeljenost celom zapadnom Balkanu, Srbija i zapadni Balkan igraju značajnu ulogu za mir i bezbednost. Čestitam Vladi Srbije na uloženim nastojanjima, da nastave sa reformama kako bi se ostvario dalji napredak. Da podstaknem Vladu Srbije da iskoristi ovaj zamajac", rekao je Grek.

Komesar za proširenje Johanes Han pohvalio je Srbiju zbog uspeha i naveo da se pokazalo da se u Srbiji ozbiljno radi.

"Postignuti su impresivini rezultati, dobar napredak u oblasti prosvete i preduzetničke politike, Srbija pokazuje nornalizaciju odnosa sa Kosovom, evropska perspektiva je realna. Siguran sam da će uslediti druga poglavlja, zajedno radimo na reformama, mi ćemo uvek činiti svoj deo kada Srbija postigne rezultate, nadam se da početak predizborne kampanje neće dovesti do zastoja, već da će im dati podsticaj", rekao je Han.

Ministarka Jadranka Joksimović navela je da je međuvladina konferencija pokazatelj solidne dinamike, koja daje dobar osnov i pokazuje da su rezultati Srbije vrednovani i biće impuls za intenzivniji rad na reformama.

"Reforme su važne i šaljemo poruku građanima, ne zato što Brisel kaže, naša želja je da unapredimo društvo, Srbija želi da pripada klubu EU jer je najbolje mesto za život i rad. Reforme se manifestuju kroz otvaranje poglavlja, dobro je što smo otvorili poglavlje 20 koje se tiče preduzetništva, želimo da mala i srednja preduzeća budu kičma naše ekonomije. Dobra stvar je što smo otvorili, a pravi izazov je da zatvorite poglavlja", kaže Joksimović

Ona kaže da su ove godine izbori u važnim zemljama EU i da će možda uticati na agendu proširenja, ali da mora da se objasni građanima EU zašto je proširenje najbolja politika.

"Da uverimo naše građane da je evropski put najbolji, potrebna nam je saradnja, vlada radi na dva koloseka, reforme u zemlji i saradnja u regionu, da obeleže naš evropski put".

Do sada otvoreno šest poglavlja

Do danas je u pregovorima o prijemu Srbije u EU, koji su počeli januara 2014, bilo otvoreno šest od ukupno 35 poglavlja.

Prva su otvorena u decembru 2015: Poglavlje 32 - finansijska kontrola i Poglavlje 35 - o ostalim pitanjima koja se u slučaju Srbije odnose na normalizaciju njenih odnosa s Kosovom.

Dva ključna poglavlja za tok pregovora, Poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava i Poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su u julu 2016. godine, posle kraćeg odlaganja zbog protivljenja Hrvatske koja je kao uslov imala nekoliko zahteva.

U slučaju Srbije Poglavlje 35 ima istu težinu, i napredak u postizanju i primeni dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine, poput nedavno postignutih dogovora o pravosudju i telekomunikacijama, smatra se bitnim elementom za napredovanje u evropskim integracijama.

Poglavlja 5 i 25 koja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje, otvorena su 13. decembra. Tada se očekivalo i otvaranje Poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, ali nije otvoreno zbog blokade Hrvatske.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.