Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Društvo

Patrijarhova božićna poslanica: ""Sloboda za srpski narod nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo"

Patrijarh je u poslanici pozvao sve narode sa prostora bivše Jugoslavije na praštanje i pomirenje jer je to "jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno-političkim interesima"
Datum: 07/01/2019

Patrijarhova božićna poslanica:

Foto: Tanjug

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej služio je danas u Beogradu u hramu Svetog Save na Vračaru, liturgiju povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika koji označava rođenje Hristovo.

Bogosluženju su prisustvovali ministar inostranih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Rimokatoličke crkve, apostolski nuncije Lučano Surijani i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Nakon liturgije, u hramu Svetog Save, kao i drugim crkvama i manastirima SPC, pročitana je božićna poslanica koju je uputio patrijarh Irinej.

"Rođenje Sina Božjeg je za hrišćane centralni, ključni, najvažniji događaj svetske istorije i njegov smisao u apsolutnoj meri utemeljuje hrišćanski način života i hrišćanski pogleda na svet", podsetio je poglavar SPC u poslanici koju je pročitao episkop remezijanski Stefan.

U poslanici je patrijarh Irinej, govoreći o položaju srpskog naroda na Kosovu, naglasio da mu se tamo "oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka".

"Sloboda za srpski narod i za sve druge nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo", naglasio je patrijarh Irinej.

On je u poslanici pozvao sve narode sa prostora bivše Jugoslavije na praštanje i pomirenje jer je to "jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno-političkim interesima".

"Duboko žaleći i saosećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, Darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima jer je i Gospod oprostio nama sagrešenja naša", istakao je patrijarh Irinej.

On je "duhovnu decu" SPC pozvao da se čuvaju "teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima".

"Blage reči leče, gruba reč povređuje, a rane od reči često su grublje i od fizičkih rana", upozorio je patrijarh Irinej.

Božić se slavi tri dana, prvi je 7. januara, kada ujutru, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazaka božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na delova koliko je ukućana.

Međusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.