Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Svet

Erdogan proglasio pobedu: Nacija mi je poverila odgovornost predsednika i premijera

"Nadam se da niko neće pokušati da baci senku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspeh", rekao je Erdogan
Datum: 25/06/2018

Erdogan proglasio pobedu: Nacija mi je poverila odgovornost predsednika i premijera

Tanjug/Kabinet predsednika Turske via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu u prvom krugu na predsedničkim izborima održanim u nedelju, na kojima je, prema još nezvaničnim rezultatima, osvojio novi mandat, ali ovoga puta sa izvršnim ovlašćenjima.

Naime, prema novom sistemu izvršne vlasti, ukida se funkcija premijera.

"Nacija mi je poverila odgovornost predsedavanja i izvršne dužnosti", rekao je šezdestčetvorogodišnji Erdogan u govoru iz Istanbula.

On je proglasio i pobedu Narodnog saveza, izborne koalicije njegove Stranke pravde i razvoja i male Stranke nacionalnog pokreta (MHP) na parlamentarnim izborima, navodeći da imaju parlamentarnu većinu u skupštini od 600 poslaničkih mesta, prenosi AP.

"Nadam se da niko neće pokušati da baci senku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspeh", rekao je Erdogan.

Kandidat glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke, Muharem Indže, priznao je pobedu Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima.

"Priznajem da je Erdogan pobedio na izborima", objavio je HaberTurk TV Indžeove reči, prenosi TASS.

Sa druge strane portparol glavne opozicione Narodne republikanske partije Bilent Tezdžan, tvrdi da je prerano proglasiti pobedu Erdogana na predsedničkim izborima jer, kao navodi, glasovi iz najvećih gradova još nisu prebrojani.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.