Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Psihologija

Priča o Hermanu Geringu: "Najnemilosrdniji čovek kojeg sam ikada sreo"

Bio je to natprosečno inteligentan muškarac, sa IQ 138, koga je Keli proglasio zdravim i spremnim za Nirnberški proces, privatno ga nazvavši "najnemilosrdnijim čovekom kojeg je ikada sreo"
Datum: 09/11/2018

Priča o Hermanu Geringu: "Najnemilosrdniji čovek kojeg sam ikada sreo"

Foto: Profimedia

Bio je to istorijski bitan avgust 1945. godine, ne samo za svet, već i za jednog čoveka. Kapetan Daglas M. Keli, 33-godišnji psihijatar američke vojske, otputovao je u Luksemburg, u hotel koji je predstavljao privremeni zatvor za vođe Trećeg Rajha. Bio je to prvi susret najvećeg psihijatrijskog stručnjaka s nacističkim liderima: Hermanom Geringom, Joakimom fon Ribentropom, Julijusom Štrajherom, Ernestom Kaltenbrunerom i Karlom Denicom. Ako bi, proučavajući ih, mogao da identifikuje mentalni poremećaj i psihološke osobine zajedničke nacističkim liderima, mogao bi da pomogne u sprečavanju da se zločini Drugog svetskog rata ponove.

Keli je bio toliko predan svom poslu, da je stotine sati opsesivno radio s "pacijentima". Toliko je bio inteligentan da ga nije prevarila lažna amnezija Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa i paranoja da ga saborci iz ćelija truju.

Ipak, jedan od njih posebno ga je intrigirao. Bio je to natprosečno inteligentan muškarac, sa IQ 138, koga je Keli proglasio zdravim i spremnim za Nirnberški proces, privatno ga nazvavši "najnemilosrdnijim čovekom kojeg je ikada sreo". Herman Gering, osnivač Gestapoa, komandant Luftvafe i u jednom trenutku Hitlerov naslednik, ubrzo mu je postao rival u tom umnom nadmetanju, ali uskoro i vrlo blizak.

Međusobno su se koristili: Keli je pomogao Geringu da prekine svoju dugogodišnju zavisnost od narkotika, pisma njegovoj porodici (veliki broj upućen Geringovoj ženi pronađen je u Kelijevoj arhivi), a Gering je pomogao Keliju da razume kompleksnost nacikaraktera. Odnosno, da ga nema.

Dugo skrivane ručno pisane beleške, raspale fotografije, pa čak i bizarne rendgenske slike lobanje Adolfa Hitlera, decenijama su skrivani kod Kelijevog sina. Zahvaljujući američkom novinaru i piscu Džeku El Haiju, otpečaćene su dve velike prašnjave kutije sa spisima, i pretvorene u knjigu "Nacista i psihijatar: Herman Gering, dr Daglas M. Keli i fatalni suret umova na kraju Drugog svetskog rata".

U njoj saznajemo zbog čega je dr Daglas M. Keli oko 11 godina od poslednjeg susreta s Geringom izvršio samoubistvo na identičan način kao i njegov takmac: otrovavši se cijanidom, doduše, vrlo teatralno i surovo, tokom novogodišnje noći 1958, pred dvoje maloletne dece i suprugom.

Da bi ušao u njihove umove, Keli je razvio specijalne odnose s njima. Iz susreta sa Geringom shvatio je da preko puta sebe ima vrlo narcisoidnog, pametnog, opasnog i lukavog čoveka, ali i vrlo dopadljivog. U zarobljeništvu se pokazao kao vrlo pričljiv i šarmantan, a Keli ga je opisao kao intenzivno stimulativnu ličnost, „vrlo agresivnog narcisističkog individualca", ravnodušnog na patnje drugih. Nemilosrdan, sebičan, besmisleno hvalisav. Ali ne i lud. I ne mnogo drugačiji u odnosu na ostale. Keli je napisao: „Postoje ljudi čak i u Americi koji bi prešli preko leševa polovine američke javnosti samo da bi stekli kontrolu nad drugom polovinom." Zato je verovao da ne postoji nacistički um. Svi oni bili su mentalno zdravi.

Rudolfa Hesa, Hitlerovog zamenika, Keli je nazvao „histerično devijantnim, paranoičnim, emotivno zakržljalim i udubljenim u zabludu o Trećem Rajhu kao o herojskom režimu." Ernst Kaltenbruner, najviši oficir SS u zatočeništvu, okarakterisan je kao „slomljen u čaroliji depresije i napadima plača". Julius Štrajher, antisemitski propagandista, koji je uspostavio srdačan odnos s prevodiocem Jevrejinom Hauardom Tristom, ne znajući njegovo poreklo, nazvan je „perfektnim Nordijcem". Keli je portretisao i manje poznatog Švajcarca dr Leondarda Kontija, koji je razvio program eutanazije istrebljenja starih i nemoćnih i podsticao ekspreimente na logorašima.

Izbegao je vešanje samoubistvom, ostavljajući napomenu da se kaje što ne može da oprosti svojoj familiji. "Kaltenbruner je bio kukavica, tipičan siledžija, tvrd i arogantan kad je na vlasti, jeftino crven u porazu, nesposoban da podnese pritisak zatvorskog života."
Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.NS
12.11.2018 - 18:29
Isti Tito!
Zar stvarno niko ne primecuje slicnost i to ne samo fizicku vec i marsalske uniforme. Porazavajuce! Kao da su blizanci Gering i Tito.