Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Kultura

"Ne diraj mi telefon": Tekst za švalere, ali i one koji to nisu

Program koji snima svaku lozinku; kompilira detalje naših logovanja, poziva, poruka i video četova; prati lokaciju telefona u realnom vremenu... Neko može da pomisli da su sve ove aplikacije napravljene da onemoguće vanbračne aktivnosti. Ali, razvijeni su još napredniji softveri za one koji bi da sve zadrže u tajnosti
Priredila Zorica Marković
Datum: 19/10/2018

"Ne diraj mi telefon": Tekst za švalere, ali i one koji to nisu

Foto: Profimedia

Džejova supruga En bila je van grada, poslom. Bio je topao avgustovski utorak 2013. i Džej je provodio veče sa petogodišnjom ćerkom i devetogodišnjim sinom u Indijani. Veče su uglavnom proveli tražeći izgubljeni Ajped, pa se Džej, inače IT menadžer, dosetio da iskoristi aplikaciju Find My iPhone i locira ga. Tablet je bio tu, ali je aplikacija locirala i ostale porodične uređaje. Šta je Enin telefon radio u hotelu udaljenom osam kilometara od kuće?

Sumnje su mu rasle, pa je ušao na njen mejl i Fejsbuk. Nije pronašao ništa inkriminišuće, niti je mogao da zamisli zbog čega bi En bila u tom hotelu. Ponovo je upotrebio aplikaciju.

Dve noći kasnije, En je radila do kasno, a on je opet proveravao lokaciju njenog telefona. Ovoga puta se odvezao do hotela i telefonom je pozvao da siđe i objasni mu šta radi tu. Rekla je da mu je pripremala iznenađenje, da radi umetničke fotografije kako bi ga obradovala za rođendan. Fotograf ju je čekao u sobi. Želeo je da joj veruje, ipak su dvanaest godina bili u braku. Umesto da se popne u hotel, odvezao se kući. Ipak, nešto ga je proganjalo. Mejlovi su mu otkrili da jeste imala zakazan foto šuting, ali dan ranije. Utorak i četvrtak se nisu uklapali. Osim...

U nekom prethodnom životu, sumnjičavi muževi kao Džej preturali bi po Eninim džepovima ili bi angažovali privatnog detektiva. Ali kada ima tako dobro sredstvo za prismotru, Džej je pomislio da bi mogao da pronađe još bolje kako bi pratio suprugu. Nije morao mnogo da traži; danas supružnici imaju sofisticiranu špijunsku „opremu", softver zbog kojeg bi se i Edvard Snouden preznojavao: program koji snima svaku lozinku; kompilira detalje naših logovanja, poziva, poruka i video četova; prati lokaciju telefona u realnom vremenu; vraća obrisane poruke sa bilo kojeg uređaja ; pretvara telefon u uređaj za prisluškivanje... i ima još...

Posle nekoliko dana traganja, Džej je kupio program pod nazivom Dr. Fone, kojim je mogao da vraća obrisane poruke sa Eninog telefona. Te večeri, daunloudovao je sve poruke na laptop, bilo ih je na stotine. I video snimak. Ispostavilo se da je u šemi sa poslovnim saradnikom. „Bukvalno sam gledao kako se njena veza razvijala i bilo je jako bolno".

Neko može da pomisli da su sve ove aplikacije napravljene da onemoguće vanbračne aktivnosti. Ali, razvijeni su još napredniji softveri za one koji bi da svoju aferu zadrže u tajnosti.

Oženjeni muškarci koji uživaju u malo akcije sa strane, mogu da biraju od Vaulty Stocks, koji vam omogućuje da sakrijete fotografije i videa, a da spolja izgleda kao aplikacija za berzu, ili Nosy Trap, koji pokazuje lažni Ajfonov houmskrin, i pravi fotografije svakoga ko pokušava da njuška po telefonu. CATE (brisač poziva i poruka), sakriva poruke i pozive određenih kontakata i omogućuje vam da brzo obrišete inkriminišuće poruke samo jednim „mućkanjem" smartfona. CoverMe radi skoro isto, plus što na komandu iz daljine može da potpuno obriše sve znakove neverstva.

Svaka nova aplikacija rađa nove želje za sve pametnije načine prikrivanja ili otkrivanja prevare. Neki proizvodi čak imaju opcije za obe strane: recimo, CATE može supruga da instalira na muževljev telefon i tajno snimi sve pozive i poruke koje će joj biti prosleđene na uređaj. Što možda zvuči super, ali verovatno nije dobro za zdravlje nacije.

Svaki trend imao je one koji su ga isprobali među prvima. Kao Džastin, 30-godišnji programer iz Ohaja. Prvo je otkrio CATE 2012, u rijalitiju Shark Tank na ABC, u kojem se takmiče inovatori. Aplikacija nazvana „preljubničkom", The Call and Text Eraser, osvojila je nagradu od 70.000 dolara, i on je znao da mora da je ima. Njegova devojka u to vreme bila je vrlo ljubomoran tip, kako kaže, stalno mu rovarila po telefonu i računaru. S razlogom: već ga je uhvatila na gomili sa drugom. „Posle mnogo pregovora i obećanja da se to nikad neće ponoviti, želela je da me stalno drži na oku. Ali, bio je to moj način života". Sa puno flertovanja, eksplicitnih poruka i hookups, zapravo, dogovora za seks. Bilo je teško biti monogaman. Sa CATE, trebalo je samo da napravi listu kontakata koje je želeo da sakrije, i bilo koji kompromitujući poziv ili poruka sa tih kontakata išao bi direktno u vrlo zaštićen folder. „To ja zovem korak ispred". Voleo je da razmenjuje video snimke i fotografije preko Snapchat, popularne aplikacije koja uništi sve što vam pristigne nekoliko sekundi nakon isporuke (zapravo ih „sakrije" u folderu telefona,pa ih ručno obrišete). Tu je i Gallery Lock, tajna galerija u okviru privatne galerije telefona.

Džastin je još koji put prevario devojku pre no što su raskinuli. I taj obrazac je nastavljen „nekoliko puta još". Naravno, on uživa u društvenim i kućnim prednostima veze „jer uvek je lepo imati nekoga koga zovete devojkom". Razume i da neverstvo može da izazove bol, „bio je prevaren i zna kako boli". Čak oseća krivicu dok se provodi. Ali, taj izazov adrenalina je neodoljiv.

Da ne pominjem da nijedna žena nije ista i da uvek postoji neka koja vam u seksu pruža nešto što niste probali".

Naravno, tu je i „izazov jer nikad ne znate da li ćete biti uhvaćeni". Istovremeno, dok drži jednu poluozbiljnu devojku dovoljno daleko od druge s kojom u mraku sobe razmenjuje poruke, Džastin besomučno koristi aplikacije za špijuniranje da bi držao sve svoje devojke na oku. Sve je isprobao: razbijače lozinki, softver koji mu omogućava da vidi sve - poruke, fotografije, sve sočne detalje, čak i folder gde idu sve obrisane stvari.

To je da bih bio miran. Ako je uhvatim, onda to napravi balans i čini sve fer igrom. Imam dokaz da me je prevarila pre nego što pronađe razlog da bude ljuta".

Nije Džastin imun na izlive ljubomore. Umeo je da napadne devojku zbog toga što je njen telefon na mestu na kojem ona navodno nije. „Jednom sam locirao njen telefon u nekoj nedođiji, imala je seks na zadnjem sedištu automobila". Usledila je tuča s muškarcem i seks pomirenja s njom. Godinu dana kasnije, misli da još nije ukapirala kako ju je pronašao.

Bez kvalifikacija da li je nešto dobro ili loše, aplikacije za varanje postale su vrlo unosan posao jer ljudi, pa, lažu. Broj nevernih teško da će opasti, istraživanje kaže da 15 odsto žena i 20 odsto muškaraca vara, sa sve rapidnijim smanjivanjem razlika među polovima. I dok razlozi za prevaru ostaju manje-više isti, želja za novim, pažnja, samopotvrđivanje, ljubavnica sa boljom guzom... tehnologija je dramatično promenila naše ponašanje i način kako ulazimo u sve to. Istraživanja su potvrdila da je internet vrlo pogodno tlo za žensku preljubu.

 

Muškarci varaju iz fizičkih razloga, a žene iz emocionalnih", kaže Ketrin Hertlajn, koja proučava uticaj tehnologije na veze kao direktor Programa za brak na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu. „Internet olakšava emocionalno povezivanje sa nekim drugim".

Istovremeno, privatnost je postala redak komoditet. Zaboravite BIA, CIA i mafijaše: u nedavnom istraživanju ponašanja u Britaniji, 62 odsto muškaraca u vezi priznalo je da njuška po telefonu sadašnjeg ili bivšeg partnera. Interesantno, 34 odsto žena je to činilo. Toliko o stereotipu. S druge strane, 14 odsto Amerikanaca preduzelo je korake da prikruju svoje online aktivnosti. Terapeuti kažu da ima više supružnika koji povremeno proveravaju jedni druge, da advokati - bez zezanja - savetuju predbračni ugovor o digitalnoj privatnosti, čime se sprečava da takve mejlove, poruke ili fotografije koriste jedni protiv drugih tokom razvoda.

Kao što to biva, Epl nije stvorio aplikacije Find My iPhone da bi sumnjičavi ljubavnici pronašli dokaze. Niti Dr. Fone da bi se povratile poruke preljubnika, već samo da biste povratili izgubljene podatke. Aplikacija Snapchat ima mnogo više načina upotreba od prikrivanja bezobraznih poruka i fotografija. Zbog toga je nemoguće proceniti koliki je potencijal tržišta ovih aplikacija.

Kompanija mSpy nudi neke od vrhunskih programa za praćenje smartfonova i računara, dva miliona korisnika plaća između dvadeset i sedamdeset dolara mesečno da bi mogli da pregledaju istoriju poziva ili kretanje osobe. Oko 40 odsto korisnika su roditelji koji nadgledaju svoju decu, kako kaže Endrju Lobanof, šef prodaje u mSpy, i otkriva da kompanija radi osnovno istraživanje o korisnicima, kako bi unapredili ponudu. Oko 10do 15 odsto su šefovi manjih preduzeća koji prate svoje zaposlene. Ostalih 45 do 50 odsto? Mogu da budu bilo ko.

Te aplikacije još nisu dostigle cifru onih ozbiljnijih igrača, kao Grindr za gej muškarce, koji ima preko 10 miliona skidanja i više od pet miliona korisnika mesečno. CoverMe ima više od dva miliona korisnika. TigerText, koji uništava poruku nakon vremena koje odredite, skinut je 3,5 miliona puta od predstavljanja u februaru 2010. Pojavila se na tržištu nekoliko meseci nakon što je Tajger Vuds prošao kroz skandal sa SMS porukama, iako kompanija tvrdi da aplikacija nije dobila naziv po Vudsu.

Ashley Madison, onlajn gigant za zauzete, ima slogan „život je kratak, imajte aferu", ima mobilnu aplikaciju koja omogućuje pristup za tridest miliona korisnika. Prošle godine su predstavili aplikaciju BlackBook, koja je omogućila njihovim korisnicima kupovinu broja telefona za jednokratnu upotrebu, kako bi olakšala zabranjeno ponašanje.

Jedan od glavnih načina kako se hvataju preljubnici jeste preko telefonskog računa", kaže šef kompanije Rizvan Jivang. Ali preko tog broja, svi pozivi idu preko Ashley Madison računa, koji se pojavljuje na njegovoj ili njenoj kreditnoj kartici kao biznis obaveza. „Telefonski broj nije vezan za vas ni na koji način".

Ipak, Lobanof iz mSpy kaže da je sve telefone moguće nadgledati.

 

Ako nam kažete koju aplikaciju želite da pratite, za dve nedelje možemo da razvijemo mehanizam za to". Recimo, nakon što su primili 300 zahteva za Snapchat, kompanija je preduzela potrebne korake. Ajfon je mnogo teže pratiti nego druge telefone jer je Epl jasan o tome šta može da se kači za njegov operativni sistem (iako mnogi uklanjaju takva ograničenja sa svojih telefona).

Naravno, nijedna aplikacija ne može da otkloni rizike da ćete biti uhvaćeni. Tehnologija može da stvori lažni osećaj sigurnosti koji tera ljude da idu preko limita ili da budu nemarni. Džastin je recimo imao nekoliko „blizu", ali je zaboravio da sakrije eksplicitne fotografije. Nakon što je devojka otkrila njegovu nagu fotografiju koju je zaboravio da obriše nakon što je poslao drugoj ženi, morao je da misli brzo. „Rekao sam da sam hteo da pošaljem njoj". Nekoliko meseci kasnije, uobičajena nadogradnja operativnog sistema na telefonu premašila je CATE verziju, pa je još opasnih podataka počelo da „curi".

Virtuelni nadzor ima svoje rizike. Praćenje i špijuniranje nije dozvoljeno u mnogim zemljama, još uvek. Vlasnici aplikacija i softvera vas uvek upozoravaju da ništa ne instalirate na tuđe telefone bez dozvole, jer može skupo da vas košta. SpyBubble, softver za praćenje telefona, recimo podseća korisnike o obavezi da obaveste korisnike uređaja da su praćeni. I tu se sudaraju nove tehnologije i stari zakoni. „Uvek kažem ljudima, uradite to legalno i uradite to kako treba", kaže Džon Pol Lučić, kompjuterski forenzičar i autor „Sajber laži".

Takve aplikacije sasvim sigurno mogu da upropaste svaku vezu, ali pitanje je da li mogu da je spasu? Džindžer je shvatila da mogu, nakon što je njen sredovečni muž odlučio da je posle 35 godina braka prevari sa mnogo mlađom ženom. Kad bi krenuo u prodavnicu, nije mu verovala i zato se pobrinula da sazna da li je zaista u prodavnici. Kad bi bio na putu, koristila bi FaceTime da bi osmatrala celu hotelsku sobu. Njena anksioznost je prošla, ali ne sasvim, jer i danas ponekad koristi Find My iPhone da bi bila sigurna da je zaista ostao do kasno u firmi. „Koristimo FaceTime sve vreme. On zna da mu je bolje da koristi FaceTime odmah ili da ima jako, jako dobar razlog zbog čega nije tu, ako želim da ga gledam".

Džej i En su konačno došli do istine. Godinu dana kasnije, tehnologija mu pomaže da ostane miran. „Nije dobijala potrebnu pažnju od mene, pa je otišla kod drugog koji joj je pružao". Da bi ojačali vezu, koriste Couple, aplikaciju za parove, koja promoviše intimnost stvarajući privatnu liniju komunikacije, za poruke, fotografije, videoklipove, i naravno, apdejtuju gde se svaka osoba nalazi. Naravno, koristi Find My iPhone, ali i prima kopije Eninih poruka. „Ne znam da li shvata da to radim, ali me je pustila da radim šta hoću". Čak i bračni savetnici i porodični terapeuti preporučuju virtuelni nadzor kad shvate da neke izjeda sumnja posle bračne nevere i pomirenja. „To je neka vrsta digitalnog povoca", kaže kolumnista Barton Goldsmit.

Frenk kaže da je to vrlo moćno sredstvo za zastrašivanje, i sam pod nadzorom supruge nakon 37-godišnjeg braka i nepažnje kada je sve otkrila videvši mejl koji je zaboravio da zatvori. Sada ga redovno prati i proverava mu poruke i na telefonu i na računaru. „Ne verujem da ću ikada saznati celu stvar. On misli da da ćemo okončati brak ako saznam sve", kaže tužno njegova supruga Kerol.

Frenk se, pak, žali na previše seksualnu kulturu koja ga je uvalila u nevolju, gunđajući o lakoći i dostupnosti i anonimnosti na internetu, što sve olakšava stvar za njega da bude zavisnik od seksa. Iako kaže da je virtuelno nadgledanje vrlo moćna i zastrašujuća stvar, Frenk podseća da je to ograničena tehnologija. Koliko god bila pametna i inovativna, uvek će biti varanja. Za nekoga ko to želi, ne postoji išta što će ga zaustaviti. Apsolutno ništa.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.