Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Nedeljnik

"Ako je put Srbije slalom između Putina i EU, onda neka je sa srećom, pomoz Bog!": Ivan Novak iz Lajbaha za Nedeljnik

Milošević je bio diktator samo onoliko koliko je bio diktator veliki Čarli Čaplin u istoimenom filmu, ali bez njegovog humora i humanističke političke vizije. On je zapravo bio još jedna žrtva u procesu dezintegracije Jugoslavije, bezuspešno pokušavajući navući na sebe Titove čizme, ispričao je Branku Rosiću Ivan Novak, član benda Lajbah
Datum: 02/11/2017

"Ako je put Srbije slalom između Putina i EU, onda neka je sa srećom, pomoz Bog!": Ivan Novak iz Lajbaha za Nedeljnik

Foto promo

Lajbah je u mnogo čemu bio prvi sa ovih prostora. Bio je prvi bend iz nekadašnje Jugoslavije koji je uspeo da osvoji svet. Da potpiše ugovor sa čuvenom kućom Mute i da nastupa u najznačajnijim koncertnim prostorima Evrope i Amerike. I pre dve godine su uspeli u onome što niko nije pre njih. Oni su postali prvi bend koji je nastupio u Severnoj Koreji, i to na praznik - sedamdesetogodišnjicu oslobođenja te zemlje.

Morten Travik je snimio dokumentarni mjuzikl "Dan oslobođenja" koji je ove godine otvorio festival Slobodna zona.

 

Ceo svet je ispratio vaše gostovanje u Severnoj Koreji. Kako danas vi pratite šta se dešava u toj zemlji?

Pratimo sa naklonošću do Severne Koreje. Napetost koja se stalno događa u vezi sa tom državom, potrebna je da se održi status kvo, gde severnokorejska vladajuća politička struktura, uz pomoć "spoljne opasnosti" i ideologije stalne prijetnje, zadržava svoju moć i poziciju u toj zemlji. Kina na drugoj strani nije naklonjena ozbiljnoj demokratizaciji Severne Koreje, jer bi takav proces brzo rezultirao u ekonomskom i političkom spajanju dveju Koreja, što nikako nije u kineskom interesu. Konfliktna situacija definitivno najviše odgovara SAD, koje, uz postojanje problematične, militantne, nepredvidive, nuklearne severnokorejske države, opravdavaju prisustvo svoje vojske u Južnoj Koreji (35.000 vojnika), u Japanu (40.000 vojnika), prisustvo Sedme flote i supernosača aviona "Ronald Regan" u neposrednoj blizini, kao i vojnih baza u Tajlandu, na Filipinima, u Singapuru, na Gvamu... Pravi razlog za svu tu nagomilanu vojsku SAD u Istočnom i Južnom kineskom moru, naravno, nije Severna Koreja, već potencijalno mnogo opasnija velesila Kina. Severna Koreja je samo pogodan diplomatski izgovor - problem, koji nikako ne sme da se reši.

 

Sloveniju ankete uvrštavaju među najnaprednijih 30 zemalja sveta. Slovenija je bila najnaprednija i u Jugoslaviji.

Možda, ali mi smatramo da je u istorijskom kontekstu cela Jugoslavija bila napredna zemlja.

 

Slovenija se prepoznavala po Laibachu, NSK, skijanju i još mnogo toga, ali poslednja asocijacija je Melanija Trump. Da li će ona biti upamćena kao dokaz da je američki san i dalje moguć ili...?

Ona će biti upamćena po tome da demokratija prije ili kasnije vodi u krajnju banalizaciju politike, a američki san je zapravo samo dobro ispromovirana noćna mora.

 

U Jugoslaviji Slovenija je imala skijaške prvake, najbolju muziku, prve kontroverzne novine, onda se osamostaljenjem izgubila neka provokativnost, prestigli su je u skijanju, a onda je došao Prevc i košarkaši, da li je sad lakše?

Koliko pratimo, Slovenija je - uzevši u obzir njezin broj stanovnika - još uvek sportska velesila, u individualnim kao i u kolektivnim sportovima, a posebno u skijanju (Tina Maze, Ilka Štuhec, Boštjan Kline, Peter Prevc, Domen Prevc, etc.), a da li je u Jugoslaviji zaista imala i najbolju muziku - to se mnogi ne bi složili, ali - kao što znamo - o ukusima se ne raspravlja.

 

Rekli ste da je Jugoslavija uvek bila inspirativan poligon za vašu akciju. Šta je danas Laibachu inspiracija?

Sve se može okrenuti u dobru inspiraciju, pa i sveprisutno ništavilo.

 

Nekada se turbo-folk gledao kao jedna od stvari koja razgraničava zapad i istok Jugoslavije. Danas je turbo-folk ultimativno popularan u Sloveniji i Hrvatskoj. Kako to komentarišete?

To je sasvim logično: turbo-folk je ekspresija najpreciznije, gole istine primarnog kapitalizma, kome diktira cinizam prvobitne akumulacije kapitala. Nijedan drugi muzički pravac na tako dosledan način ne odslikava dominantnu želju pojedinaca i celog društva za brzom zaradom, profitom i porno-ugođajem po svaku cenu, milom ili silom. Uz to, nijedan drugi muzički pravac nije u svojoj filozofiji toliko autodestruktivan kao što je turbo-folk, a znamo da su Srbi, kao i ostale nacije na području bivše Jugoslavije, tradicionalno skloni ritualnoj autodestrukciji.

 

Nekada smo mi iz Srbije gledali u slovenačku muziku i sledili je od Buldožera do Laibacha, a danas mladi Slovenci dolaze da slušaju srpske folk trube na splavovima ili u Guči. Da li je to sad subverzija ili šta već?

Nije subverzija nego prkos, ali po svom elementarnom sadržaju festival u Guči u principu nije bitno drugačiji od - recimo - festivala Exit.

 

Pre dve godine saopštili ste da ćete pokrenuti tužbu zato što je ekstremistička stranka Branimira Glavaša HDSSB neovlašćeno koristila vašu pesmu u promotivnom filmu o svojoj tek osnovanoj paravojnoj formaciji pod nazivom "Slavonska sokolska garda". Šta se s tim desilo?

To je već zatvorena priča jer je ta stranka priznala svoju grešku i platila cenu koju smo postavili, odnosno koju su postavili zastupnici naših prava za Hrvatsku. No, treba priznati da je taj koji je odabrao tu pesmu ("Geburt einer Nation", u prevodu "Rađanje nacije") za promotivni spot Glavaševe garde, stranci dobro podvalio, jer naša verzija pesme bez suvišnog balasta mnogo jasnije i direktnije govori o karakteru, o sadržaju i o suštini te stranke nego njihov politički program. Nažalost, tekst i vokal su izrezali iz pesme te tako još dodatno prekršili autorsko pravo, koje zabranjuje bilo kakvu preradu i editiranje snimka bez izričite dozvole autora (a uz Laibach, kao autora priredbe, originalni je autor ove pesme grupa Queen). Krivo značenje i nerazumevanje Laibacha je možda jedina prava interpretacija našeg rada i što se toga tiče, mi nemamo problema sa HDSSB. Jedini je problem u tome što su takvom upotrebom prekršili zakon - a to nijedna politička stranka, koja traži poverenje glasača - ne bi smela sebi dopustiti, bila ona desna ili leva. Kršenje zakona dopušteno je samo u umetnosti i u ljubavi.

 

Da li se ljutite kada neko pomisli da je Tompson ukrstio Bijelo dugme i Laibach?

Ha-ha, to prvi put čujemo i možda čak ima i nešto istine u tome.

 

Pesmu "Marš na Drinu" obradili su i britanski pop bend Shadows ali i Laibach. U čemu je moć te pesme?

Pesma "Marš na Drinu" kao prvo nosi veliko simboličko značenje u istorijskom kontekstu ujedinjenja Srba, a u muzičkom smislu ona je svakako jedan od najboljih vojničkih marševa ikada napisanih. Možda je baš ta pesma, koju je Stanislav Binički napisao 1914. godine, donekle inspirisala kasniji Ravelov "Bolero", premijerno izveden 1928. godine (srpski vojni orkestar je svirao taj marš na turneji po Francuskoj ubrzo nakon kraja Prvog svetskog rata), pa čak i popularni Zorbin ples Mikisa Teodorakisa iz 1964. godine, predstavljen u filmu "Grk Zorba". Mi smo "Marš na Drinu" obradili u kontekstu albuma NATO ("Mars on River Drina"), a svirali smo tu pesmu i na dva koncerta u Narodnom pozorištu u opkoljenom Sarajevu 1995, a u Beogradu prvi put u Hali sportova 1997, nedugo prije izbijanja rata na Kosovu.

 

Godine 1989. u jeku ekspanzije Slobodana Miloševića upozorili ste Srbe na koncertu u Beogradu da su krenuli opasnim putem. Ove jeseni je 30 godina od dolaska Slobodana Miloševića na vlast. Ko je on bio po vama? Diktator, ili...?

Milošević je bio diktator samo onoliko koliko je bio diktator veliki Čarli Čaplin u istoimenom filmu, ali bez njegovog humora i humanističke političke vizije. On je zapravo bio još jedna žrtva u procesu dezintegracije Jugoslavije, bezuspešno pokušavajući navući na sebe Titove čizme. Kao mnogi političari njegovog kova i vremena, možda je čak i hteo raditi dobro, ali je producirao zlo. Svakako mu njegovo vreme nije bilo naklonjeno, a sam nije imao dovoljno snage niti mudrosti da ga okrene u svoju korist, niti da istupi iz vlasti i prepusti je drugima.

 

Da li danas imate neku poruku Srbima? Kako vam se danas čini to kuda je krenula Srbija između Putina i puta u EU?

Ko smo mi da bismo delili poduke Srbiji...? Ona će ionako ići svojim putem i ako je taj put slalom između Putina i EU i ako to odgovara narodu Srbije, onda neka je sa srećom, pomoz Bog!


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.vrh
04.11.2017 - 12:26
vrh
laibach je vrh!