Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Vučića pogađa "loše mešanje" SPC u politiku

Predsednik Srbije je naglasio da je bi bilo neodgovorno tražiti "puni suverenitet" Srbije na Kosovu jer to podrazumeva uvođenje vojske i policije na tu teritoriju.
Datum: 08/11/2018

Vučića pogađa "loše mešanje" SPC u politiku

Foto: Nedeljnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Helsinkiju da ga pogađa "loše mešanje" Srpske pravoslavne crkve u politiku, prenose Večernje novosti.

On je povodom saopštenja Sabora SPC da ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohi rekao da suverenitet čuvaju teritorija i narod, i pitao šta od toga Srbija ima na Kosovu.

"Šta nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gde su nam vojska, narod i koju teritoriju kontrolišemo? Kako da to čuvamo", upitao je Vučić i dodao da su za njega ljudi najvažniji.Kako je naveo, puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju.

"To je značenje tih reči. Plašim se da je to neodogovorno. Neću da se kockam, a da čuvam naš narod naravno da hoću, ali time što ćete se truditi da jasno ne želite bilo kakav kompromis plašim se da nećemo imati oko čega da pravimo kompromise, jer nas je neodogovrna politika dovela u ovu situaciju", rekao je Vučić za televiziju Pink iz Helsinkija.

Sabor SPC ocenio je sinoć da Kosovo i Metohija "nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi" i dodao da "ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju nakon vanrednog jesenjeg zasedanja Sabora SPC se navodi da bi "bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.