Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

VMRO-DPMNE isključio poslanike koji su glasali za ustavne promene, Zaev im se posebno zahvalio

"Na moj predlog Izvršni komitet je jednoglasno prihvatio da poslanici koji su glasali za ustavne promene budu isključeni iz partije", rekao je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski
Datum: 20/10/2018

VMRO-DPMNE isključio poslanike koji su glasali za ustavne promene, Zaev im se posebno zahvalio

Foto: Tanjug-AP

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promena kojim se menja ime države u Severna Makedonija, preneo je N1.

"Na moj predlog Izvršni komitet je jednoglasno prihvatio da poslanici koji su glasali za ustavne promene budu isključeni iz partije", rekao je Mickoski na konferenciji za novinare nakon vanredne sednice najvišeg organa stranke.

Grupa od sedam poslanika VMRO-DPMNE i jedan poslanik koalicionog partnera Socojalističke partije Makedonije glasali su u parlamentu za odluku da počne proces za promene Ustava u skladu sa Dogovorom s Grčkom.

"Ovih sedmoro koji su postupili suprotno od volje građana, razočarali su mene i partiju i sa tim će morati da žive. Niti ih shvatam, niti mogu da ih razumen", rekao je Mickoski i pročitao imena isključenih poslanika.

Makedonski premijer Zoran Zaev ranije je ocenio da je Makedonija uspešnim glasanjem za početak ustavnih promena zakoračila ka zapadnim savezima i zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmena i posebno grupi od osam poslanika opozicionog VMRO-DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, "što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovostva".

"Makedonija će biti deo EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU", rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu dela poslanika, predsednika parlamenta Taljata Džaferija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.