Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Velika zabrinutost, grubo kršenje prava, jednostran potez": Vlada Srbije osudila Prištinu

"Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike. Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje", navodi se u saopštenju Vlade
Datum: 14/12/2018

"Velika zabrinutost, grubo kršenje prava, jednostran potez": Vlada Srbije osudila Prištinu

Foto: Profimedia

Vlada Srbije osudila je odluku Prištine da transformiše Kosovske snage bezbednosti u vojsku Kosova i ocenila da je ta odluka izazvala veliku zabrinutost i da predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, preneo je N1.

"Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je navela da će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na to da Priština "potpuno ignoriše principe međunarodnog prava", koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije ništa uradila na sprovođenju tog dokumenta.

U saopštenju se dodaje da transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova predstavlja drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava i da predstavlja do sada najveću pretnju Prištine regionalnom miru.

"Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike. Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje", dodaje se u saopštenju Vlade.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.