Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Upravni sud dao 48h Belom Preletačeviću da preda novu listu i ispravi nedostatke

Da bi podneo novu listu, Beli će morati ponovo da skuplja potpise, tačnije 30 potpisa po jednom odborničkom mestu. To znači da, ukoliko želi da preda listu sa 110 odborničkih kandidata, koliko ih ima Skupština grada, moraće da sakupi 3.300 potpisa
Datum: 21/02/2018

Upravni sud dao 48h Belom Preletačeviću da preda novu listu i ispravi nedostatke

Foto: Screenshot Youtube

Gradska izborna komisija (GIK) dala je rok od 48 sati podnosiocu liste "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD" da otkloni utvrđene nedostatke, koje je ustanovio Upravni sud, kojom je praktično ova lista, proglašena pre nekoliko dana, poništena.

Da bi podneo novu listu, Beli će morati ponovo da skuplja potpise, tačnije 30 potpisa po jednom odborničkom mestu. To znači da, ukoliko želi da preda listu sa 110 odborničkih kandidata, koliko ih ima Skupština grada, moraće da sakupi 3.300 potpisa.

Izborna lista može da se podnese i sa jednom trećinom kandidata za odbornike, pa je u tom slučaju potrebno 1.100 potpisa, što je minimalan broj da bi se jedna lista proglasila.

Upravni sud "oborio" je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, sa obrazloženjem da nisu ispunjeni uslovi da se proglasi ova izborna lista.

Prema pisanju "Blica", problem sa listom čiji je nosilac Beli, imao je funkcioner PSG Sava Pilipović, inače član Gradske izborne komisije (GIK) ispred koalicije koju predvodi Dragan Đilas.

Međutim, žalbu Upravnom sudu podneo je, kako se vidi iz dokumenta, birač M.A.

Iako se u presudi ne vidi ko je "birač M.A.", "Blic" saznaje da je reč o Milošu Adamoviću iz Zemuna (u sudskim spisima Beograd - Zemun, B.-Z). Dalje provere su vodile ka funkcioneru Socijaldemokratske unije i 71. kandidatu na izbornoj listi "Ne davimo Beograd", koji je pre nekoliko dana na svom tviter nalogu i najavio da će podneti žalbu protiv liste Belog.

Kako se navodi u obrazloženju presude Upravnog suda, nisu bili ispunjeni uslovi iz zakona i uputstva koja regulišu izbornu tematiku, za proglašenje liste čiji je nosilac Beli Preletačević.

"Zbog toga što Sporazum o obrazovanju Grupe građana 'Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD' ne sadrži naziv izborne liste, što predstavlja obavezan uslov iz člana 29. stav 3. Uputstva za proglašenje izborne liste - piše u presudi.

Po oceni Upravnog suda, Gradska izborna komisija (GIK) je bila dužna da pre donošenja odluke o proglašenju izborne liste utvrdi, odnosno oceni da li izborna lista sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje te liste i, ukoliko takvi nedostaci postoje, da zaključkom naloži podnosiocu izborne liste da nedostatke otkloni.

"U konkretnom slučaju, GIK je trebalo da podnosiocu izborne liste naloži da u propisanom roku sačini aneks sporazuma o obrazovanju grupe građana kojim će se odrediti naziv izborne liste i eventualno nosilac izborne liste, s tim što aneks sporazuma mora biti overen od strane javnog beležnika", navodi se u presudi.

Piše i da je GIK ovu izbornu listu proglasio suprotno propisanim uslovima, zbog čega je Upravni sud ocenio kao osnovan prigovor "birača M.A." i poništio rešenje o proglašenju izborne liste.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.