Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Sutra novi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Građani će potpisivati "Sporazum sa narodom"

Na sutrašnjem, 11. protestu po redu u Beogradu, govoriće advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović
Datum: 15/02/2019

Sutra novi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Građani će potpisivati "Sporazum sa narodom"

Foto: Igor Pavićević

Novi protest "Jedan od pet miliona" protiv vlasti biće održan sutra u Beogradu, a učesnicima protesta će se obratiti advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Prema najavi organizatora, okupljanje učesnika 11. protesta počeće u 18 časova ispred Filozofskog fakulteta, odakle će posle govora uslediti šetnja centralnim gradskim ulicama.

Kako je ranije najavljeno, građani će na sutrašnjem protestu u Beogradu imati prilike da potpišu Sporazum sa narodom koji je opozicija ponudila kao odgovor na zahteve građana koji protestuju da se iznese konkretan plan. 

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je rekao da će Sporazum sa narodom, nakon Beograda, ponuditi i građanima u drugim gradovima.

"Udružena opozicija se ovim dokumentom obavezela na sedam ključnih tačaka kojima se garantuje promena sistema, a ne samo vlasti. To je ono što nudimo građanima, a oni će svojim potpisom u subotu, ali i nakon toga, moći da 'overe' Sporazum i da nas kontrolišu u njegovom sprovođenju", rekao je Veselinović.

On je podsetio da su do sada 34 opozicione političke organizacije potpisale "Sporazum sa narodom", kao i pojedini opozicioni narodni poslanici, te da se sada čeka saglasnost građana kako bi se formirao jedinstveni front opozicije i naroda i povela "beskompromisna borba ne samo za smenu režima Aleksandra Vučića, već za vraćanje slobode i demokratije u Srbiju".

Proteste "Jedan od pet miliona" podržao je određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim većim gradovima u Srbiji, medju kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.