Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Priština i Albanija napustile sastanak CEFTA komiteta u Prištini

"Uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Republike Srbije prisustvovali su danas redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini kako bi poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi"
Datum: 06/12/2018

Priština i Albanija napustile sastanak CEFTA komiteta u Prištini

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, preneo je B92.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Republike Srbije prisustvovali su danas redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure CEFTA.

Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekujemo da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Republike Srbije, sastanak su napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega je UNMIK nastavio da predsedava sastankom, koji je potom napustila i delegacija Albanije, čime je izgubljen kvorum za nastavak sastanka.

"Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema", navodi se u saopštenju.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIK Zahir Tanin.

"Što se tiče tarifa koje su postavljene na srpsku i bosansku robu, takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene".

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.