Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Nova stranka predložila formiranje Nacionalnog demokratskog saveta: "Za one koji žele dobro Srbiji..."

U okviru pomenutog tela, kako se navodi, analiziralo bi se stanje i donosile odluke o svakom narednom koraku i ispunjavanju minimuma uslova za ponovno uspostavljanje demokratije
Datum: 22/01/2019

Nova stranka predložila formiranje Nacionalnog demokratskog saveta: "Za one koji žele dobro Srbiji..."

Foto: Printscreen Youtube

Nova stranka predložila je formiranje Nacionalnog demokratskog saveta, kao privremenog tela koje bi delovalo "do uspostavljanja jasne demokratizacije društva i osnovnih preduslova za poštene i demokratske izbore", saopštila je ta stranka, navodeći da je vreme za dogovor onih koji žele dobro Srbiji, preneo je N1.

Nova stranka objavila je krovni dokument koji, kako se navodi, predstavlja predlog za dogovor, razvoj i učvršćivanje saradnje opozicionih organizacija, sindikata, nevladinog sektora i građana.

U okviru pomenutog tela, kako se navodi, analiziralo bi se stanje i donosile odluke o svakom narednom koraku i ispunjavanju minimuma uslova za ponovno uspostavljanje demokratije.

Nova stranka predlaže da Nacionalni demokratski savet bude sastavljen od predstavnika političkih partija, pokreta i saveza, kao i predstavnika građana.

"Predlažemo da Savet ima ravnopravan broj predstavnika političkih partija, pokreta i saveza u odnosu na broj predstavnika građana, NVO, sindikata i drugih nestranačkih organizacija. Na ovaj način bi bila uspostavljena jasna komunikacija između svih političkih aktera koji smatraju da je stanje u zemlji neodrživo", navodi se u tom dokumentu.

Stvorio bi se i jedinstven politički front koji bi za cilj imao odbranu osnovnih ljudskih prava sadržanih u Ustavu Republike Srbije i ponovno uspostavljanje demokratije i vladavine prava, dodaje ta stranka.

Predložen je i inicijalni sastanak na kome bi se, najkasnije do kraja januara, dogovorilo usvajanje dokumenta o delovanju Nacionalnog demokratskog saveta i pravila po kojima bi on funkcionisao.

Nova stranka je u avgustu prošle godine predstavila akcioni plan pod nazivom "Šta da se radi" od 15 tačaka.

"Smatramo da one, kao i već potpisani sporazum o Zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, predstavljaju čvrst temelj za nastavak opozicione saradnje, ali smo takođe spremni da čujemo dodatne predloge i o svemu navedenom razmenimo stavove sa kolegama", navodi se.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.