Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Region

"Neka prestane da nastupa kao premijer BiH": U Bosni besni jer se Plenković žalio Makronu

Hrvatski premijer se žalio francuskom predsedniku zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH
Datum: 19/10/2018

"Neka prestane da nastupa kao premijer BiH": U Bosni besni jer se Plenković žalio Makronu

Foto: Profimedia

Hrvatski premijer Andrej Plenković iskoristio je susret sa Emanuelom Makronom da kao temu nametne izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH, što je naišlo na oštru reakciju predsedavajućeg Saveta ministara Denisa Zvizdića.

"Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i da je za budućnost ključno pronaći rešenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsedništva", rekao je Plenković, prenosi Index.hr.

Na pitanje na kakav je prijem kod Makrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rešavanju tog problema, Plenković je rekao da Makron to shvata kao ozbiljan problem.

On, međutim, nije potvrdio da je Makron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsednik "pokazao razumevanje".

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prestane da se meša u unutrašnja pitanja BiH.

On je naveo da Plenković pokušava da institucionalno uspostavi netačne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

"Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što predstavlja otvoreno i direktno mešanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH", naveo je Zvizdić, prenela je RTRS.

"Pozivam Plenkovića da kao premijer susedne države prestane da igra ulogu ulogu premijera BiH i portparola samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne da posmatra kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog suseda", poučio je Zvizdić u reagovanju dostavljenom medijima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.