Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Neće biti trgovniskog rata između SAD i Kine, bar za sada

Američki ministar finansija Stiven Menučin objavio je da SAD i Kina "zamrzavaju" trgovinski rat zbog postizanja dogovora o suspendovanju kaznenih tarifa koje su ove godine uzdrmale globalna tržišta
Datum: 21/05/2018

Neće biti trgovniskog rata između SAD i Kine, bar za sada

Foto: Tanjug AP

SAD su se povukle od pokretanja trgovinskog rata s Kinom, saglasivši se da predložene tarife za kineski uvoz stave "na čekanje".

Tako je svet bar za neko vreme mimoišla pretnja trgovinskim ratom koja je pretila da destabiliše globalnu ekonomiju, prenosi B92.

Američki ministar finansija Stiven Menučin objavio je da SAD i Kina "zamrzavaju" trgovinski rat zbog postizanja dogovora o suspendovanju kaznenih tarifa koje su ove godine uzdrmale globalna tržišta.
"Trgovinski rat stavljamo na čekanje trenutno, saglasili smo se da stavimo tarife na čekanje dok pokušavamo da dogovorimo okvir", rekao je Menučin za Foks Nevs.
Napredak u odnosima dve sile došao je nakon dva dana razgovora između Menučina i potpredsednika Kine, Liu Hea, prošle nedelje u Vašingtonu.
Menučin je rekao da je KIna prihvatila neke obaveze prema SAD koje bi trebalo da smanje američki trgovinski deficit sa Kinom, koji je u 2017. godini dostigao 375 milijardi dolara. Međutim, Peking se nije saglasio da smanji deficit za određeni iznos uprkos tome što je Trampova administracija insistirala na smenjanju deficita za 200 milijardi dolara.
U saopštenju, obe strane su rekle da su postigle "konsenzus o preduzimanju efikasnih mera" kako bi se smanjio američki trgovinski deficit robe sa Kinom.
"Da bi zadovoljili rastuće potrebe potrošača kineskog naroda i potrebu za visokokvalitetnim ekonomskim razvojem, Kina će značajno povećati kupovinu robe i usluga Sjedinjenih Država", naveli su.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.