Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Misija Rusije u UN: SAD žele da Savet za ljudska prava služi njihovim interesima i kažnjavanju neistomišljenika

Ipak, odgovor celokupne međunarodne zajednice na njihove ideje reformisanja Saveta jasno pokazuje da su sami po tom pitanju", navela je misija Rusije u UN
Datum: 20/06/2018

Misija Rusije u UN: SAD žele da Savet za ljudska prava služi njihovim interesima i kažnjavanju neistomišljenika

Foto: Profimedia

SAD bi želele da Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava pretvore u instrument za promovisanje sopstvenih interesa i kažnjavanje onih koji se ne slažu sa Vašingtonom, saopštila je stalna misija Rusije u UN.

Ruska misija je to objavila povodom odluke SAD da se povuku iz tog Saveta, ističući da je to telo uspostavljeno da "služi svim zemljama članicama, a ne samo jednoj državi ili grupi država", prenele su "Novosti".

"Nažalost, naše kolege iz Vašingtona nisu to razumeli ili priznali. Ipak, odgovor celokupne međunarodne zajednice na njihove ideje reformisanja Saveta jasno pokazuje da su sami po tom pitanju", navela je ruska misija.

Ruska misija smatra da SAD, po svemu sudeći, žele da pretvore Savet u "poslušnički instrument za promociju sopstvenih interesa i kažnjavanje zemalja koje se ne slažu sa Vašingtonom", prenela je agencija Tass.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je juče da se Vašington odlučio na povlačenje iz Saveta UN za ljudska prava pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

"Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanja u vezi sa ljudskim pravima", dodala je Hejli.

Ona je, inače, prošle godine već zapretila povlačenjem, navodeći kao razlog dugogodišnje američke pritužbe da je  Savet, sačinjen od 47 dražava članica, pristrasan na štetu Izraela.

Do najavljene objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD, podsetio je AP.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.