Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Jedini stav Kosova": Na dnevnom redu kosovske skupštine uskoro platforma za pregovore sa Beogradom

"Mi smo konsultovali sve stavove, ne samo državnih zvaničnika već i u debati širom Kosova poslednjih meseci, kako bismo imali našu početnu poziciju kao Kosovo. Tu su određeni principi, crvene linije, ali i zahtevi za teme o kojima ćemo razgovarati u konačnom dijalogu", rekao je kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima Špend Ahmeti
Datum: 15/02/2019

"Jedini stav Kosova": Na dnevnom redu kosovske skupštine uskoro platforma za pregovore sa Beogradom

Foto: Profimedia

U Prištini je održan sastanak najviših kosovskih zvaničnika i predstavnika pregovaračkog tima na kojem je postignuta saglasnost o platformi za dijalog sa Beogradom, o čemu se sada očekuje i izjašnjavanje parlamenta, preneo je N1.

Kosovski pregovarčki tim okončao je poslednje konsultacije pre nego što platformu o dijalogu sa Srbijom prosledi predsedniku Skupštine Kosova. Jedan od predsedavajućih delegacije, Špend Ahmeti, nakon sastanka na kojem je izglasan nacrt platforme izjavio je da u njenom uvodu piše da je ovo zvanični i jedini stav Kosova u odnosu na dijalog sa Srbijom.

"Mi smo konsultovali sve stavove, ne samo državnih zvaničnika već i u debati širom Kosova poslednjih meseci, kako bismo imali našu početnu poziciju kao Kosovo. Tu su određeni principi, crvene linije, ali i zahtevi za teme o kojima ćemo razgovarati u konačnom dijalogu", rekao je kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima Špend Ahmeti.

Upitan da li su kao crvenu liniju u platformi istakli takozvano korigovanje granica, Ahmeti je rekao da platforma proizilazi iz Ustava Kosova i da pregovarački tim nema mandat da izlazi van dokumenta, istakavši da je Ustav veoma jasan, to jest, da je teritorijalni integritet garantovan Ustavom i da je to za njih zakonska obaveza. 

On, kao i drugi predsedavajući pregovaračke delegacije, Fatmir Ljimaj, kaže da su u platformi istakli da je obaveza državne pregovaračke delegacije da u Briselu stavi na dnevni red teme o kojima do sada nije bilo reči, kao što su ratni zločini.

Neizvesno je, međutim, da li će ova platforma dobiti puno podršku albanskih partija, kada se ima u vidu da su se protiv ove platforme već izjasnile opozicione stranke popout Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja.

Očekuje se da će poslanici parlamenta Kosova o platformi i njenim eventualnim promenama raspravljati sledeće nedelje.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.