Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

I posle Angele Merkel neće biti promena politike prema migrantima: Nemačkoj je potrebna radna snaga

Bivši ministar unustrašnjih poslova Nemačke Oto Georg Šili je tokom samita "Makedonija2025" govorio o tome da su Nemačkoj potrebni migranti jednako kao što je Nemačka potrebna njima.
Datum: 08/11/2018

I posle Angele Merkel neće biti promena politike prema migrantima: Nemačkoj je potrebna radna snaga

Foto: Profimedia

"Možda će se desiti određene izmene, ali mi ćemo nastaviti proaktivno da podržavamo dolazak migranata, jer je to dobro kako za nemačku ekonomiju, tako i za same migrante", rekao je Šili za Tanjug.

On je na samitu govorio o značaju dualnog obrazovanja u procesu ekonomskog razvoja.

"Sa makroekonomskog aspekta ekonomski razvoj i nacionalni rast zavise od kvalifikovane radne snage", dodao je bivši nemački ministar.

Kao primer, izneo je brojne projekte u Abu Dabiju koji su propali, jer uprkos tome što su bili bogati i imali puno novca za investiranje u industriju za sofisticirane tehnologije, oni nisu imali kvalifikovanu i dobru radnu snagu.

Prema njegovim rečima, ključan uspeh nemačke ekonomije pronalazi upravo u kvalifikovanosti radne snage.

"Gledajte nemačku automobilsku industriju, ona je jedna od najboljih na globalnom nivou i to je isključivo zbog kvalifikovane radne snage", naglašava Šili.

On smatra da Srbija treba da se krene istim putem, jer ima veoma intelegentne ljude, ali da je neophodna edukacija ne samo u teoriji već i u praksi.

"To je ono što mi u Nemačkoj radimo vekovima. Mislim da je to najmoderniji sistem i smatram da jednostavno treba da ga kopirate", zaključio je bivši nemački ministar.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.