Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Dačić o mogućem ukidanju taksi: "Sve je to njihova zajednička igra"

Mislim da ne treba previše idealizovati Tačija. Ako ste čitali, Hodžaj i Veselji su rekli da su njihove ideje bile uvođenje taksi od 100 odsto, a Veselji je Tačijev čovek. To je zajednička igra, u kojoj je moguće da najviše posledica trpeti Haradinaj", naglasio je Dačić
Datum: 20/01/2019

Dačić o mogućem ukidanju taksi: "Sve je to njihova zajednička igra"

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da će se sednica Saveta bezbednosti UN, kojom će predsedavati Ekvatorijalna Gvineja i koja bi trebalo da bude održana 7. februara, i da je Kosovo stavljeno na dnevni red, preneo je B92.

Dačić je u Jutarnjem programu na Prvoj naveo da je stav šefice evropske diplomatije Federika Mogerini da svako rešenje mora da dođe u Savet bezbednosti. 

"Ono što je urađeno do sada ne mora pred SB, ali ako je reč o pokušaju trajnog rešenja, onda će se to vratiti u SB, jer bi bilo logično da se Rezolucija 1244 zameni nekom drugom. Sergej Lavrov je poslao pismo Mogerinijevoj, gde je tražio da ga ona informiše o toku i ona ga nije odmah informisala. Najvažniji deo pisma koji je kasnije uputila Mogerinijeva je da EU ceni ulogu Rusije, to je dobro jer potvrđuje da ipak mora da se raspravi i da će biti važna uloga naših prijateljskih zemalja, Rusije i Kine", naveo je Dačić. 

Kako je dodao, to ne znači da će doći do promene formata dijaloga, a ukoliko ima nagoveštaja da će doći do pozitivnog efekta, onda je moguće da u smislu organizacije svi budu uključeni. 

"SAD svakako učestvuju od samog početka, Rusija ne, to je ono što je loše i što mi zameramo, ali Srbija je sama podnela zahtev da se dijalog prebaci u Brisel, ta odluka je bila loša jer ne učestvuju zemlje koje su nama naklonjene”, rekao je Dačić. 

Na pitanje kako komentariše to što je kosovski predsednik Hašim Tači pozvao na ukidanje taksi, rekao je : "Dođe trenutak kad mora da se završi igra istine". 

"SAD neće dozvoliti da Kosovo bude prepreka za postizanje trajnog rešenja. Sam Pompeo me pitao u čemu je problem kad je Kosovo u pitanju i rekao da je Amerika vodila auto-pilot politiku, onako kako je bilo pre 20 godina. Ovo što je Tači rekao nije signal da će takse i zaista da budu ukinute, a Haradinaju je prošle godine isto bila uskraćena viza za Ameriku, pa ju je posle dobio. Mislim da ne treba previše idealizovati Tačija. Ako ste čitali, Hodžaj i Veselji su rekli da su njihove ideje bile uvođenje taksi od 100 odsto, a Veselji je Tačijev čovek. To je zajednička igra, u kojoj je moguće da najviše posledica trpeti Haradinaj", naglasio je Dačić. 

Dačić nije želeo da potvrdi da li je Republika Palau još jedna zemlja koja je povukla priznanje Kosova. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.