Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Ambasada SAD u Prištini podržala nove zakone o oružanim snagama: "To je suvereno pravo Kosova..."

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade", navodi se u saopštenju
Datum: 14/12/2018

Ambasada SAD u Prištini podržala nove zakone o oružanim snagama: "To je suvereno pravo Kosova..."

Foto: Profimedia

Ambasada SAD u Prištini oglasila se saopštenjem posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske u parlamentu Prištine u kome ponavlja podršku SAD, kako je navedeno, "tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane", uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova, preneo je Blic.

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

"Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom koje se tiču kretanja i operacija snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama zarad svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa KSB kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu", navodi se dalje u saopštenju.

Regionalna stabilnost zahteva da Kosovo "učini istinske napore da normalizuje odnose "sa susedom Srbijom", navela je američka ambasada u Prištini, ističući da ohrabruje obe strane da preduzmu neodložne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Cilj je, kako se navodi, postizanja obostrano korisnog dogovora koji će unaprediti mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu , što je najviši prioritet SAD na Kosovu.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da preusmere svoju energiju i angažuju se ozbiljno i konstruktivno u ostvarivanju ovog cilja", ističe se u saopštenju američke ambasade.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.komarac
16.12.2018 - 11:17
Izbori - nekad i sad!
Ako je Srbija kako kaže istoričar Milan ST. Protić,ušla 1912 g.. na Kosovo bez ispaljenog metka,zašto danas spušta vojsku na jug sa \"Sto tenkova \"aviona i elektronskog oružja \"kratkog dometa\"?Da li su to pripreme za izbore? Kad USA otvara ambasadu u Prištini,onda je Kosovo po uzansama UN DRŽAVA.Šta bi na ovo rekla Zita sestra Branislava Nušića,inače po narodnosti Cincar,konzul Srbije na Kosovu?