SVET DANAS

"Toksično" je reč godine i ne odnosi se samo na hemikalije

Nekoliko reči koje su ušle u uži izbor odražavaju sa čime se društvo suočavalo 2018. I veći deo se odnosi na rodne podele i identitet
Ejdrijen Haris
Datum: 06/12/2018

"Toksično" je reč godine  i ne odnosi se samo na hemikalije

Petros Karadjias/Associated Press

Kako se čini, 2018. je bila toksična. Ako je suditi po Oksfordskom rečniku koji je nedavno saopštio da je "toksično" međunarodna reč godine.

"Toksično" se pominje još od 1664. godine ali uredništvo rečnika primećuje da se ta reč proširila na mnogo konteksta od otrova u prirodnoj sredini do današnjeg političkog rečnika.

Još važnije, Oksfordski komitet navodi da "toksično" odražava "etos, raspoloženje ili preokupacije" 2018.

Zapravo, nekoliko reči koje su ušle u uži izbor odražavaju sa čime se društvo suočavalo 2018. I veći deo se odnosi na rodne podele i identitet.

Uz "toksično", Oksford je razmatrao "toksičnu muževnost", koncept koji je pokret #MeToo definisao kao loše ponašanje muškaraca.

Ketrin Konor Martin, predsedavajući američkog izdanja Oksfordskog rečnika, rekla je Tamsu da je ove godine došlo do eksplozije korišćenja fraze u medijima i blogovima, dok je druga najčešća fraza bila "toksične hemikalije" . Tek onda je komitet shvatio koliko je reč "toksično" rasprostranjena.

"Toliko mnogo stvari je povezano u svetu", rekla je Martin,

I drugi konkunti imali su društvene implikacije, neke i seksualne tonove.

"Incel" odnosno "nevoljni celibat" povezuje se sa mizoginijom u najgorem izdanju i često je protekle godine povezivan sa nekim od najužasnijih zločina.

Nakon što je muškarac pokosio prolaznike u Torontu, pojavili su se izveštaji da je povezan sa grupom koja sebe opisuje kao "inceli" i koji krive žene da im uskraćuju seks. "Incel pobuna je već počela", naveo je 25-godišnji osumnjičeni Alek Minasian na Fejsbuku nekoliko minuta pre napada u aprilu u kome je poginulo 10 a povređeno desetak osoba.

U odvojenom incidentu početkom novembra, Tajms je preneo da je Skot Pol Beierl, 40, koji se takođe identifikovao sa "incelima" ubio dve žene pre nego što se samoubio u joga studiju u Talahasiju na Floridi. Beierl je besneo na društvenim medijima zbog toga što su ga žene odbacivače i napravio je spisak žena koje su se ogrešile o njega.

Dok "incel" odražava mržnju prema suprotnom polu, druga reč "latinx" pokušava da bude pomirljivija i odbacuje u potpunosti rodne podele.

Kako je Konsepsion de Leon objasnila u svojoj kolumni u Tajmsu, El Espace, "latinx" se koristi u širem smislu za Latino zajednicu. To bi trebalo da bude "više feministički, inkluzivni termin koji obuhvata transrodne osobe i one koji se ne identifikuju sa rodnom podelom", navela je ona.

Merijam-Vebster je "latinx" dodao u rečnik u septembru ali nisu baš svi voljni da ga prihvate.

Lurdes Tores, profesorka latino studija na DePol univerzitetu u Čikagu rekla je Tajmsu da Latinska Amerika ne prihvata ovu promenu.

"Oni priznaju da je njihov jezik, kao i svi drugi, seksistički. Svi jezici su seksistički jer živimo u patrijarhatu", rekla je ona.

Reči poput "latinx" će ući u rečnike sa razvojem kulture.

Ed Morales, autor "studije "Latinx: The New Force in American Politics and Culture" i profesor na Kolumbiji kaže: "Mislim da je to futuristički termin, zamišljanje budućnosti gde će ljudi koji ne prihvataju razne rigidne polne identitete koji postoje u Sjedinjenim Državama biti uključeni".

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.