SVET DANAS

Šta nam donosi 5G mreža

Nova era zauzeće mesto postojeće 4G mreže i omogućiti telefonima takvu brzinu da će za skidanje filma biti potrebno nekoliko sekundi, a promene će biti osetne i na polju video-igara, sporta i kupovine
Piše: Don Klark / The New York Times International
Datum: 08/02/2019

Šta nam donosi 5G mreža

Ilustracija: Mark Alen Miler

Ove godine dogodiće se velika tehnološka novina. Radi se o poboljšanju bežičnih sistema, kakvo se događa jednom u deceniji, a koje će dospeti do korisnika mobilnih telefona kroz svega nekoliko meseci.

Ali ovde nije reč o bržim smartfonima. Prelazak na mobilne mreže pete generacije – poznate kao 5G – uticaće ne samo na telefone već i na druge uređaje poput industrijskih robota, bezbednosnih kamera i dronova.

Nova era zauzeće mesto postojeće 4G mreže i omogućiti telefonima takvu brzinu da će za skidanje filma biti potrebno nekoliko sekundi, a promene će biti osetne i na polju video-igara, sporta i kupovine.

Zvaničnici u SAD i Kini smatraju da će 5G mreža takođe doprineti raširenoj upotrebi veštačke inteligencije i drugih tehnologija.

Samsung je nedavno prezentovao prototipe 5G smartfona. Mnogi drugi proizvođači utrkuju se da isprate Japance, premda se ne očekuje da će Epl biti u prvom talasu prelaska na 5G. Analitičari predviđaju da ajfoni sa novom tehnologijom neće biti dostupni do 2020. godine.

Ovo treba da znate.


Kada će stići 5G?

Što se tiče korisnika smartfona u SAD, čini se da će 5G kod njih biti dostupan u drugoj četvrtini 2019.

Ali smartfoni još uvek nisu spremni za direktnu konekciju na 5G mrežu. Andre Fuč iz AT&T Labs kaže da će prvi Samsung smartfoni za 5G mrežu biti spremni u prvoj polovini 2019.

Zemlje u koje će 5G stići nakon SAD su Velika Britanija, Nemačka, Švajcarska, Kina, Južna Koreja i Australija.

Šta je tačno 5G?

5G je skup tehničkih pravila koja definišu način na koji funkcionišu mobilne mreže, uključujući i radio-frekvencije, ali i na koji način će različite komponente poput kompjuterskih čipova i antena razmenjivati podatke.

Kako bi mogli da koriste 5G mrežu, korisnici će morati da kupe nove telefone.

Koliko će biti brza 5G mreža?

To zavisi od toga gde živite i koju bežičnu uslugu koristite.

Iz Kvalkoma, kompanije za proizvodnju bežičnih čipova, kažu da su testovi pokazali brzinu od 4,5 gigabita u sekundi, ali će početna brzina iznositi 1,4 gigabita, što je 20 puta brže od 4G mreže.

Koliko je nova mreža brza biće najočiglednije u strimovanju video-snimaka visoke rezolucije. A skidanje filma po toj brzini trajaće 17 sekundi, dok je sa 4G mrežom trajalo šest minuta.

Da li je to najvažnija brzina?

Ne. Latentna brzina je još važnija.

Kada izdate bilo koju komandu na smartfonu – pokrenete, na primer, internet pretragu – za to je potrebno između 50 i više stotina milisekundi; 5G smanjiće tu brzinu na svega nekoliko milisekundi.

Uticaj 5G mreže proteže se i na medicinu i druge oblasti koje se sve više oslanjaju na brze konekcije.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.