SVET DANAS

Prvo su marširale. Onda su se kandidovale. A na dan izbora su i trijumfovale

Bila je to kulminacija dve godine besa, frustracije i aktivizma žena koje su zgrožene izborom Donalda Trampa i njegovim predsednikovanjem
Suzan Čajra i Kejt Zerniki
Datum: 07/11/2018

Prvo su marširale. Onda su se kandidovale. A na dan izbora su i trijumfovale

Ajana Presli slavi pobedu. Fotografija: Profimedia

Žene su predvodile pobedničku paradu i bile vinovnici iznenađenja. Zahvaljujući pre svega njima, demokrate će imati većinu u Predstavničkom domu.

Bila je to kulminacija dve godine besa, frustracije i aktivizma žena koje su zgrožene izborom Donalda Trampa i njegovim predsednikovanjem. Žene su nagrnule u organizacije na najnižem nivou, predvodile grupe koje su agitovale za Demokratsku partiju. Kao kandidatkinje, žene su srušile pravila i izmenile konvencionalno shvatanje politike. Kao aktivistkinje, proširile su definiciju "ženskih pitanja". Nije to više samo obrazovanje i nisu više samo njihova telsa, već i zdravstvena zaštita, imigracija, životna sredina i oružano nasilje.

Mnogo se stvari dogodilo po prvi put, a najviše ih se dogodilo među demokratama: u Masačusetsu, Ajana Presli postala je prva Afroamerikanka u Kongresu koja dolazi iz te države. Rašida Tlaib iz Mičigena i Ilhan Omar iz Minesote biće prve muslimanke u Kongresu. Šeris Dejvids savladala je republikanca u Kanzasu, a Deb Haland trijumfovala je u Nju Meksiku. Ona je prva Indijanka u Kongresu. U Tenesiju, Marša Blekburn, republikanka, postala je prva senatorka iz te države.

Ali nekoliko viđenijih žena doživelo je poraze - senatorka Kler Mekaskil izgubila je od Džoša Holija u Misuriju, Emi Megrat je tesno izgubila mesto u Kongresu u Kentagiju, a senatorka Hajdi Hajtkamp izgubila je trku za novi mandat u svojoj Severnoj Dakoti. Stejsi Ejbrams iz Džordžije, koja se nadala da će postati prva crna žena u državi koja će postati guverner, izgubila je od republikanskog takmaca Brajana Kempa.

Pensilvanija, koja nije imala nijednu ženu među 21 članom Kongresa, sada će imati četiri. Demokratkinje su preokrenule tri republikanska uporišta: Meri Lu Skanlon, Krisi Hulahan i Suzan Vajld; trijumfovala je i Medlin Din.

Dve žene su pomogle demokratama da dođu do novih mesta na Floridi: Debi Mukarsel-Pauel i Dona Šalala, nekada članica kabineta predsednika Bila Klintona. Hilahanova je bila jedna od četiri vojne veteranke i politička naturščika koja je osvojila mandat za demokrate; ostale su Majki Šeril u Nju Džerziju i Ilejn Luria i Ebijegl Spanberger u Virdžiniji.

Sa demokratskom većinom u Predstavničkom domu, žene će imati mnogo više moći - Nensi Pelosi će verovatno ponovo postati spiker. Ona je jedina žena koja je bila na čelu Predstavničkog doma. Najta Loui iz Njujorka vodiće Komitet za aproprijacije, a Maksin Voters iz Kalifornije Komitet za finansijske usluge.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.