SVET DANAS

Proslava Budine duhovnosti ili Miki Maus religija?

Proslava treba da bude vreme za molitvu i meditaciju a ne za zabavu, rekao je jedan ministar
Marija Abi Habib
Datum: 19/05/2018

Proslava Budine duhovnosti ili Miki Maus religija?

Ceremonijalni slon koji predvodi paradu u hramu Gangaramaja u Kolombu. Fotografija: Adam Din za Njujork tajms

KOLOMBO – Dok se Šri Lančani pripremaju da slave Vesak, praznih Budinog rođenja, prosvetljenja i smrti, vlada im je strogo zapretila. Proslave su previše raskošne, upozorili su.

Proslava treba da bude vreme za molitvu i meditaciju a ne za zabavu, rekao je ministar Buda Sasana, državnog tela posvećenog budizmu. Ministar je zabranio pandole, velike ilustracije koje opisuju Budin život u jarkim i drečavim bojama i koji koštaju stotine dolara, potrebni su sati da bi se napravili ali se posle praznika bacaju.

Bes zbog zabrana zapanjio je ministra. Postignut je kompromis: Prvi dan Vesaka treba da bude rezervisan za molitvu dok će ostatak nedelje biti lagodniji. I, da, pandoli su dozvoljeni. Ali tek drugog dana.

Sekularna zabava i preterivanje će takođe ostati.

Borba oko duše Vesaka odražava tenzije oko mesta religije na Šri Lanci gde su 70 posto stanovništva budisti. Pandoli su postali simbol rastuće klase u Šri Lanci koji se udaljavaju od vere i prihvataju konzumeristički životni stil. Festivali su postali korporativne marketinške prilike.

Vesak je slavi u Šri Lanci prvog punog meseca u maju. Budisti širom Azije poštuju praznik koji može da padne različitim danima zavisno od kalendara koji zemlja koristi. Takođe poznat i kao "Budin rođendan", Vesak je jedan od najznačanijih verskih praznika.

Prvog dana Vesaka, vernici obučeni u belo skupljaju se u zoru u hramovima širom Šri Lanke, mole, pale mirišljave štapiće i nude cvetne darove statuama Bude.

U hramu Gangaramaja u srcu Kolomba, urbana elita se okuplja, oni koji sebe opisuju kao "društvenim budistima".

Oko hrama dele se novčane nagrade za pravljenje lampiona, ukrašeni slon predvodi procesiju sa tradicionalnim plesačima ukrašenim teškim ogrlicama od metalnih svetova prepletenih poput lanca.

Sa sumrakom nastupaju bendovi i pojavljuju se kiosci sa besplatnom hranom i grickalicama, iako velike prehrambene kompanije takođe i prodaju svoje proizvode.

Budistički sveštenici kritikuju raskoš koja okružuje proslavu čoveka koji se odrekao porodičnog bogatstva u korist asketskog života. Tvrde da festival kako se sada proslavlja u hramovima poput Gangaramaje, često ne promoviše budističke tradicije jednostavnosti i duhovnog ispunjenja već nabavku materijalnih dobara koji otežavaju naše duše.

"Želimo da se ljudi fokusiraju na Budino rođenje, duhovnost", kaže Pijal Kasturiratne, posvećeni budista. "Ovo ne bi smelo da postane Miki Maus religija".

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.