SVET DANAS

Poslednji lovac na kitove na svetu, uprkos zabranama

Istraživanje sprovedeno ove godine pokazalo je da se svega trećina Islanđana protivi lovu na kitove
Trigvi Adalbjornson
Datum: 19/09/2018

Poslednji lovac na kitove na svetu, uprkos zabranama

Ubijanje velikih sisara zgražava turiste i konzervacioniste. Fotografija: Bara Kristinsdotir za Njujork tajms

REJKJAVIK – Bilo je to posmatranje kitova ali ne onakvo kakvo su turisti očekivali. Jednog letnjeg dana u blizini obale Islanda, kitolovac sa nedavno ubijenim kitovima perajarima prošao je pored turističkog broda.

Posmatranje kitova je popularno na Islandu. Kitovi perajari obično ostaju u većim dubinama, ali se oštrokljuni kitovi, grbavi kitovi, delfini, pliskavice i morski gnjurci lako uočavaju. I dok nekima ne smeta prizor mrtvih kitova na odmoru – na kakav su naišli oni turisti 2015. i drugi od tada – "većina ljudi ga očigledno prezire", kaže vodič Sigurlaug Sigurdardotir.

Ali Kristjan Loftson, koji lovi kitove, ima predlog za one koji vide njegove brodove: "Mogu da se okrenu i pogledaju na drugu stranu."

Loftson (75) je poslednji komercijalni lovac kitova perajara na setu. Organizacije za zaštitu prirodne sredine ga napadaju a njegove brodove su potopili radikalni aktivisti, ali on vodi legalan posao na Islandu jer ova zemlja ne priznaje međunarodni moratorijum na komercijalni lov na kitove.

Loftson voli da kaže da njegovim venama kola krv kita. On i njegova sestra su vlasnici većinskog dela firme Hvalur koju je nekada vodio njihov otac. (Hvalur je islandska reč za kita.)

Kao deca leta su provodili u kompanijskoj kitolovačkoj stanici. Loftson je gledao kako kitove donose na obalu i ručno seku. Sa 13 godina dobio je posao na brodu, da pere sudove i riba podove. "Bilo je zabavno", rekao je on.

Postao je šef kompanije u 31. godini, kada mu je otac umro 1974.

Danas, Island i Norveška su jedine zemlje koje dozvoljavaju komercijalni lov na kitove. Japanski kitolovci rade na osnovu istraživačke dozvole koju izdaje njihova vlada, a starosedeoci love u još nekoliko zemalja poput Sjedinjenih Država, Kanade, Rusije i Grenlanda.

Međunarodna unija za očuvanje prirode uvrstila je kitove perajare na listu ugroženih životinja, a komercijalni lov na tu vrstu je 20 godina bio zabranjen.

Vlada je 2006. dozvolila nastavak lova. Istraživanje iz 2015. navodi da je ovih kitova u centralnom severnom Atlantiku ostalo oko 40.000.

Island se našao pod pritiskom da zaustavi lov na kitove. Sjedinjene Države su 2013. pozvale na prekid lova. Godinu dana kasnije, Evropska unija je predvodila međunarodne proteste zbog lova na Islandu.

Island je ostao pri svome. Istraživanje sprovedeno ove godine pokazalo je da se svega trećina Islanđana protivi lovu na kitove.

Kitovi perajari su druge po veličini životinje na svetu, samo su plavi kitovi duži i teži. Naučnici Islandskog instituta za pomorska i slatkovodna istraživanja kažu da dokle god se kvote poštuju, kitovi nisu ugroženi.

Za Loftsona i njegove pristalice, lov na kitove se ne razlikuje od poljoprivrede ili ribolova. "Ako je održiv, onda lovite", kaže.

Njegovi kitolovci love harpunima na koje je privezan eksploziv koji se aktivira unutar tela životinje. Ponekad je potreban i drugi hitac. Kit se cimne nekoliko puta a onda samo potone, objašnjava on.

Mrtav kit se prenosi na jedinu stanicu za kitove na Islandu, u fjordu severno od Rejkjavika, gde se seče. Većina mesa odlazi u Japan.

Ovog leta, islandsko Ministarstvo za ribolov je Loftsonovoj kompaniji dozvolilo da ulovi 238 kitova perajara. Krajem jula, 50. i 51. kit su dovezeni do stanice. Četvoro pripadnika grupe boraca za prirodnu sredinu „Sea Shepherd“, koji su blokirali i maltretirali kitolovce na moru, uživo je emitovalo događaj sa brda iznad stanice.

Bilo da ova operacija zarađuje ili ne (kompanija investira i u druge poslove poput komercijalnog ribolova), Loftson je očigledno uspešan biznismen. Javni podaci pokazuju da je 2017. platio gotovo 2,8 miliona dolara na ime poreza, što ukazuje na pozamašan prihod te godine. On takođe očigledno uživa u životu lovca na kitove.

"Naravno, možete da radite bilo šta, ali zašto biste prestali da radite ovo? Ovo nimalo nije loše", rekao je on.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.