SVET DANAS

Orkestar koji podstiče na dijalog

Danijel Barenboim je osnovao Orkestar "Zapadno-istočni divan" sa palestinsko-američkim naučnikom
Majkl Kuper
Datum: 04/01/2019

Orkestar koji podstiče na dijalog

Viten Sabatini za Njujork tajms

ČIKAGO – Dirigent Danijel Barenboim ulazi u salu za probe. Muzičari iz Orkestra "Zapadno-istočni divan", neobičnog ansambla koji je formirao pre gotovo 20 godina sa Edvardom Saidom, štimuju svoje instrumente.

"Veoma sam srećan što vas ovde vidim", rekao je Barenboim orkestru čiji su članovi Izraelci, Palestinci i muzičari iz drugih arapskih zemalja. "Drago mi je što ste svi vi sa čudnim pasošima uspeli da uđete u Sjedinjene Države."

Nove prepreke koje su SAD postavile nakratko su zapretile turneji orkestra u pet američkih gradova. Muzičari sa pasošima Sirije i Irana, dveju zemalja kojima je predsednik SAD Donald Tramp zabranio ulazak u Ameriku, dobili su dozvole i turneja je nastavljena.

I tako se jednog dana Barenboim našao u Simfonijskom centru u Čikagu na probi Štrausovog "Don Kihota".

Što je dovelo do neizbežnog pitanja: kako se orkestar bliži dvadesetogodišnjici a san im je da sviraju u svim zemljama odakle dolaze njegovi članovi, da li je ceo poduhvat nerealan?

"Kada sam sa njima, ne osećam se nerealno", kaže 75-godišni Barenboim. "Kada pričam sa vama, shvatam da je nerealan i idealističan."

Idealističan ili ne, projekat je prevazišao velike prepreke od formiranja 1999. u radionici u Vajmaru, Nemačka, koju je argentinski Izraelac Barenboim pokrenuo sa prijateljem Saidom, palestinsko-američkim naučnikom koji je umro 2003.

Ako orkestar i nije oblikovao debatu onoliko koliko se Barenboim nadao da hoće – koncert održan 2005. godine u Ramali, na Zapadnoj obali, nikada nije bio ponovljen, a oni nisu uspeli da sviraju u Izraelu baš nijednom – postao je svakako redovan gost na muzičkim festivalima i u koncertnim halama širom sveta.

Jednostavna premisa orkestra – da muzičari iz grupa koje su decenijama u sukobu zajedno sviraju kako bi podstakli razumevanje – danas deluje ambiciozno.

Orkestar "Divan", kaže Barenboim, nije kreiran kao politički orkestar niti kao orkestar za mir već kao način promocije dijaloga – počevši sa sopstvenim članovima.

"Okupio sam ih sve i imali ste sirijskog i izraelskog čelistu za istim stalkom", kaže Barenboim.

"Šta su uradili? Prvo su naštelovali svoje instrumente na isto A. Znači, morali su da slušaju. Onda su pokušali da sviraju na isti način, istim pokretima gudala. Radili su to šest sati i jeli su u istoj prostoriji. Stavovi su im se promenili."

Uvek im kažem da od njih očekujem da se slože kako da, za početak, sviraju Betovena”, objašnjava on. “Ne očekujem da se slože oko zvaničnog narativa jedne ili druge strane. Ali da, mislim da očekujem da razumeju stavove onih drugih i da ih poštuju.”

Barenboim, koji probe u Čikagu vodi na engleskom uz ubacivanje nemačkog, španskog i francuskog po potrebi, zahtevan je dirigent. Ali isto tako ume da bude topao i prijatan i da ponudi savet.

"Divno, divno", rekao je posle probe.

Tokom godina bilo je mnogo tenzija. Projekat su kritikovali mnogi Izraelci i Arapi, a muzičari su povremeno nailazili i na neodobravanje svojih porodica.

Koncert je počeo sa "Don Kihotom" i solistima Kijanom Soltanijem, austrijsko-persijskim čelistom i zvezdom u usponu, i Mirijam Manšerov, izraelskom violinistkinjom.

 

©2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.