SVET DANAS

"Morate da se zapitate koliko drugih će izdati naše gostoprimstvo": Ubistvo koje je šokiralo Nemačku

Tinejdžer je prišao bivšoj devojci u lokalnoj bakalnici, izvadio kuhinjski nož i ubo je u srce
Katrin Benhold
Datum: 21/02/2018

"Morate da se zapitate koliko drugih će izdati naše gostoprimstvo": Ubistvo koje je šokiralo Nemačku

Ulaz u radnju u kojoj je ubijena Mia V. Fotografija: Profimedia

KANDEL, Nemačka - Dogodilo se između rafova sa šamponom i organskom granom za bebe. Tinejdžer je prišao bivšoj devojci u lokalnoj bakalnici, izvadio kuhinjski nož i ubo je u srce.

Ubistvo u Kandelu na jugozapadu Nemačke, 27. decembra, traumatizovalo je ovaj grad od svega 10.000 stanovnika, ne samo zato što su žrtva i napadač imali po 15 godina i išli u lokalnu školu već i zbog toga što je momak Avganistanac a devojka je bila Nemica.

Od kada je Nemačka otvorila svoje granice za više od milion migranata pre dve godine, epizode poput napada na Božićni vašar u Berlinu ili novogodišnjih silovanja u Kelnu izazvale su osećaj nesigurnosti.

Ali slučaj dvoje tinejdžera - Abdula D. i Mie V. - dirnuo je poseban živac jer se ubistvo dogodilo u mirnoj provinciji, a njih dvoje su toliko mladi. Ubistvo je postalo nacionalna vest i ponovo osnažilo strahove da je Nemačka sve manje bezbedna zemlja.

Nešto se promenilo u Nemačkoj. Ne tako davno, logistički izazovi i troškovi integracije novih migranata bili su glavna tema debata. Ovih dana, sve veće neslaganje sa politikom kancelarke Angele Merkel prema migrantima dostiglo je novi stepen.

"Bojim se", kaže 24-godišnja Jana Vajgel iz Kandela.

Pozivi na brže deportacije onih kojima je - poput osumnjičenog - uskraćen azil su se intenzivirali.

Preliminarni dogovor o koalicionoj vladi između konzervativaca Merkelove i nešto liberalnijih socijaldemokrata najavljen u januaru podrazumeva i ograničenje od 222.000 izbeglica godišnje i ograničava broj članova porodice koji mogu da im se pridruže.

Čak se i u tolerantnom, levičarskom Kandelu raspoloženje promenilo. Mnogi su lično doživeli ubistvo. Pre nego što je Mia raskinula sa Abdulom, njena porodica ga je prihvatila, kaže Vajgelova, kao što je Nemačka prihvatila stotine hiljada izbeglica. "Morate da se zapitate koliko drugih će izdati naše gostoprimstvo", rekla je ona.

Osećaj nesigurnosti potcrtava studija koja je pokazala da je broj zločina u Donjoj Saksoniji porastao više od 10 procenata u poslednje dve godine. Porast stope kriminala pripisuje se izbeglicama. Autori studije kažu da se zločini u kojima učestvuju migranti dva puta češće prijavljuju. Mnogi koji su optuženi za zločin su mladići mlađi od 30 godina, što je doba kada se zločini najčešće izvršavaju, a ta statistika važi i za Nemce.

Manje se priča o drugom otkriću da je sveukupno stopa nasilnih zločina uključujući ubistva i silovanja ispod nivoa od 2007.

"Paradoks je da je Nemačka i dalje veoma bezbedna zemlja, bezbednija nego pre nekoliko godina", kaže Kristijan Fajfer, kriminolog i koautor izveštaja.

Kandel je sređen grad sa restaurisanim srednjovekovnim kućama i radnjama. Takođe je dom za 125 izbeglica mahom iz Sirije i Avganistana.

Dok Mia nije ubijena, "problema nije bilo", kaže gradonačelnik Kandela Ginter Tileberger.

Maja Matijas (53) radi u pekari i ima zeta iz Hrvatske. "Nemam problema sa strancima", kaže. "Ali osećaj straha uvek postoji: šta još može da se desi?"

Uz strah, ubistvo je izazvalo i srdžbu.

"Nemački penzioneri koji su vredno radili 45 godina dobijaju manje od izbeglica", kaže 64-godišnji Knol Pede.

Takve priče brinu Tilebergera. Beneficije koje migranti dobijaju uopšte nisu toliko velike, kaže, a da mnogi migranti ne mogu da rade dok su u procesu apliciranja za azil. Ali "Nemci se osećaju zapostavljeno", dodaje.

"Moramo da se probudimo", rekao je Tileberger, inače će glasovi levice otići desnici.

Bivši Tilebergerov kolega u lokalnoj upravi je Hajko Vildberg, sada član nacionalističke stranke AfD iz Berlina. Za njega, ubistvo Mie je "prekretnica".

Posle ubistva, AfD je organizovao marš u Kandelu, a usledila su okupljanja ekstremističke Nacionalne partije Nemačke.

"Ovo ubistvo pokazalo je da je realnost migrantske krize stigla i u nemačku provinciju", rekao je Vildberg.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.