SVET DANAS

Kako su propali pokušaji da se ispegla imidž lidera Zimbabvea

Ubrzo nakon što je svrgnuo Roberta Mugabea, Emerson Mnangagva, predsednik Zimbabvea, počeo je da nosi šareni šal
Pišu: Džefri Mojo i Norimicu Oniši / The New York Times International Report
Datum: 15/02/2019

Kako su propali pokušaji da se ispegla imidž lidera Zimbabvea

Tsvangiraji Mukvazi/Associated Press; Predsednik Emerson Mnangagva možda je osujetio sopstvene pokušaje da privuče strane investitore nakon nasilnih protesta

Možda je šal naposletku bio samo šal.

Ubrzo nakon što je svrgnuo Roberta Mugabea, Emerson Mnangagva, predsednik Zimbabvea, počeo je da nosi šareni šal.

Sigurno, Mnangagva je dugo služio Mugabeu kao njegov glavni asistent i vodio neke od najžešćih napada na njegove političke protivnike. Ali se činilo da šal, u bojama nacionalne zastave, signalizira da će Mnangagva biti blaži vođa.

Mnangagva sada pokazuje svoje pravo lice, kažu stanovnici Zimbabvea. Kada je narod u januaru izašao na ulice Hararea da protestuje zbog ekonomije koja se urušava, Mnangagva je poslao vojnike i policiju da uguše protest, što je dovelo do smrti nekoliko desetina civila, a ranjeno je više stotina demonstranata.

Nasilje je bilo eskalacija neuspešnog Mnangagvinog pokušaja da ubedi svet da je novi Zimbabve drugačiji. Nada sa početka raspršila se kada se vojska sukobila sa demonstrantima u julu posle izbora, kada je Mnangagva izabran za predsednika.

Nasilje je oteralo strane investitore i potkopalo kredibilitet nove vlade. Poslednji protesti započeli su nakon što je cena gasa skočila za 150 odsto.

Stanovnici Zimbabvea sada upoređuju Mnangagvu sa njegovim prethodnikom.

"Mislila sam da će sve biti bolje kada Mugabe bude svrgnut s vlasti", kaže Tinevimbo Mutasa. "Mugabe je na demonstrante slao policiju, a Mnangagva je još gori – on šalje i policiju i vojnike na civile svaki put kada protestuju, a oni čak pucaju i ubijaju."

Mnangagva je u novembru 2017. godine, uz podršku vojske, organizovao državni udar. Sa svojim šarenim šalom, Mnangagva se ulagivao strancima kod kojih je – naročito kod Britanaca – naišao na topao prijem. Postavljen je samo jedan uslov: da se održe fer izbori.

Stvari su isprva išle kako treba, ali nakon što je glavna opoziciona partija, Pokret za demokratsku promenu, počela da tvrdi da je glasanje bilo lažno i pozvala demonstrante da izađu na ulice, policija i vojska sukobile su se sa demonstrantima i ubile šestoro civila.

"To je ogromna mrlja i duboka rana na onome što je trebalo da bude čista tranzicija", kaže Busisa Mojo, bivši predsednik Konfederacije zimbabveanskih industrija. "Strani investitori su čekali čiste izbore."

Mnangagvina vlada našla se na početku.

"Šta ste uopšte očekivali od ovih tipova – ionako su bili sa Mugabeom. Ista stvar", kaže Tendai Murisa, izvršni direktor Instituta Sivio, privatne grupe za istraživanja u Harareu.

U isto vreme, dodaje Murisa, očekivanja od Mnangagvine vlade bila su toliko nerealno visoka da je bilo neminovno da se i narod Zimbabvea, ali i stranci, razočaraju.

"Zimbabveu nije pružena prilika da se oporavi od Mugabea", kaže on.

Bez ikakvog novca koji bi bio uložen u Zimbabve, Mnangagvina vlada morala je da donese nepopularne ekonomske mere, uključujući i nametanje poreza u visini od dva odsto na sve elektronske novčane transfere.

U poslednjih nekoliko godina, elektronski transferi postali su jedini način da se bilo šta plati zbog krize koja je takođe dovela do toga da subvencije za gas postanu preskupe za vladu – a to je dovelo do porasta cene gasa.

"Promena mora da se dogodi – sada nema nazad", kaže Ašok Šakravat, ekonomista i bivši savetnik u vladi. "Biće potrebno još vremena, možda još čitava jedna godina, tako da je ispred nas još teških trenutaka."

Mnangagva, koji je 21. januara dok se na ulicama Zimbabvea odvijalo nasilje bio u zvaničnoj poseti Rusiji, vratio se u Harare nakon što je otkazao put u Davos gde je planirano da predstavi Zimbabve kao otvoren za poslovanje.

Nosio je svoj šareni šal.

© 2018 The New York Times

 

TEKST IZ NOVOG BROJA NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM JEZIKU, SVIM ČITAOCIMA NA POKLON UZ NOVI BROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 14. FEBRUARA


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.