SVET DANAS

Kako do doušnika u Rusiji? Poklonite im cveće i kafu

Smrtonosnije lice sistema pripada pristojnom, nasmešenom, dobro obučenom muškarcu...
Endru Higins
Datum: 18/10/2018

Kako do doušnika u Rusiji? Poklonite im cveće i kafu

Natalija Grijaznevič (29) kaže da se čovek koji je pokušao da je regrutuje kao špijuna "ponašao kao stari prijatelj". Fotografija: Merlin

MOSKVA – Široko rasprostranjeni obaveštajni aparat Rusije svoju moć često iskazuje kroz brutalne akcije: policajci u opremi za razbijanje demonstracija batinaju demonstrante ili su to misteriozne siledžije koje napadaju i povremeno ubiju opozicione političare i novinare.

Nežnije, smrtonosnije lice sistema pripada međutim pristojnom, nasmešenom, dobro obučenom muškarcu koji se noseći buket cveća neočekivano pojavio početkom avgusta na vratima stana Natalije Grijaznevič.

Muškarac, koji se predstavio samo kao "Andrej", rekao je Grijaznevičevoj, 29-godišnjoj članici prodemokratske grupe Otvorena Rusija, da bi voleo da je izvede na kafu kako bi malo popričali. "Čini mi se da zaista volite kafu", rekao je, nagovestivši da zna i druge stvari o njoj.

"Ponašao se kao stari prijatelj koga nisam prepoznala", ispričala je Grijaznevičeva.

Iako prvobitno zbunjena, shvatila je šta se dešava kada su se našli i kada ju je zasuo pitanjima o njenim putovanjima u inostranstvo i stranim kontaktima. "Andrej", shvatila je, pokušavao je da je regrutuje kao doušnika.

"Možeš daleko da doguraš sa nama na svojoj strani", rekao joj je.

Njena priča pruža uvid u jedan od najtajanstvenijih delova ruskog bezbednosnog sistema.

Doušnici su zapravo špijuni za rusku državu. Nisu sveprisutni danas u Rusiji kao što su nekada bili u Istočnoj Nemačkoj ili u Sovjetskom Savezu, gde su milioni cinkarili svoje prijatelje i kolege.

Ali nakon što je zabranjena početkom devedesetih, praksa privlačenja Rusa da otkucavaju svoje sugrađane kao da je ponovo u zamahu.

Vlasti su željne unutrašnjih informacija o domaćoj opoziciji od antivladinih demonstracija u zimu 2011. i opet u maju 2017.

Viktor Voronkov, direktor Centra za nezavisno društveno istraživanje u Sankt Peterburgu, rekao je početkom godine listu Novaja gazeta da su mu četiri člana njegovog osoblja prijavili da je Federalna služba bezbednosti, naslednik KBG-a, pokušala da ih regrutuje.

"Ljudi retko prijavljuju takve stvari“, rekao je on i dodao da su oni kojima su prišli morali da potpišu sporazum o zaštiti podataka.

Uznemirena ali i intrigirana motivima i identitetom stranca koji joj se pojavio na vratima, Natalija Grijaznevič je pristala da se sastane sa njim.

Nedavno se bila vratila iz Vladivostoka gde je provela noć u pritvoru jer je pomagala u organizaciji konferencije koju je sponzorisala Otvorena Rusija.

Na kafi, "Andrej" joj je jasno stavio do znanja da zna za njene probleme sa policijom.

Ponudio joj je da joj reši pravne probleme pod uslovom da mu ona vrati uslugu.

Njegov predlog je bio ovaj: ako bude pružala potrebne informacije, neće više imati problema sa policijom, ispričala je ona.

Jedini put kada nije bio pristojan bilo je kada je odbila njegovu ponudu. Ali čak i tada, kaže ona, nije posegnuo za sirovim pretnjama. "Bilo je očigledno da mu ovo nije bio prvi put", rekla je.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.