AMERIKANA

Jedna baš dobra vest za predsednika: Florida ostaje crvena

Endru Gilam priznao je poraz u neizvesnoj trci za guvernera
Patriša Macei i Franses Robles
Datum: 07/11/2018

Jedna baš dobra vest za predsednika: Florida ostaje crvena

Octavio Jones/The Tampa Bay Times via AP

TALAHASI, Florida - Ron DeSantis je izabran za guvernera Floride u utorak, donevši američkom predsedniku Donaldu Trampu važnu pobedu i proširivši dominaciju Republikanske partije na treću po veličini državu u SAD.

DeSantis, bivši 40-godišnji kongresmen, uspeo je da porazi svog protivnika Endrua Gilama, jednog od najsnažnijih demokratskih kandidata koje je Florida imala godinama. Republikanci su sada u ovoj državi dobili svake guvernerske izbore od 199.

"Svake dve godine, jednog dana novembra elita ne odlučuje, ne postavlja narativ ili plan", rekao je DeSantis okupljenima u konfetama prekrivenoj dvorani hotela u Orlansu u utorak, kasno uveče. "Na dan izbora, vlada glas naroda".

On se zahvalio predsedniku Trampu što ga je podržao kada to "možda i nije bilo najpametnije".

"Mislim da ću vam se smučiti od silnog zvanja i moljenja usluga za Floridu", poručio je "na daljinu" DeSantis predsedniku SAD.

DeSantis je obećao da će birati "ustavne" sudije - u januaru će morati da imenuje zamene za trojicu liberalnih sudija Vrhovnog suda države kojima ističe mandat - boriti se protiv toksičnih algi, štititi vojne veterane i zadržati stipendije za siromašne studente koji pohađaju privatne škole.

Gilam je oko 23h priznao poraz. "Ne mogu da budem ponosniji na način na koji smo vodili ovu trku", rekao je svojim pristalicama na AiM univerzitetu. "Priznjemo da nismo pobedili ove noći".

U emotivnom govoru ge je više put bio na ivici suza, izvinio se onima koji su mu pomagali u kampanji. "Iskreno žalim što nisam uspeo, zbog vas" , rekao je on. Ali je i dodao: "Da li ćemo sutra ustati i zaroniti u tugu i poraz. Ili ćemo ustati i prihvatiti se posla?"

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.