MIŠLJENJA I KOMENTARI

Dok si spavao: Dolazak kvantnih kompjutera

Tehnologija "Ratova zvezda" dolazi do posla pored vas. Moramo da porazgovaramo i adaptiramo se na nju
Tomas L. Fridman
Datum: 24/02/2018

Dok si spavao: Dolazak kvantnih kompjutera

Foto: Profimedia

Želeo bih danas da ukažem na neke neverovatne tehnološke promene koje su se dogodile dok nas je predsednik Donald Tramp držao fokusiranim na sebe – promene koje će predstavljati ogroman izazov za radnike na način na koji je to bio prelazak sa farmi na fabrike.

Dve i po godine ranije, istraživao sam za knjigu koja se bavila i IBM-ovim kognitivnim kompjuterom "Votsonom" koji je usavršio upotrebu veštačke inteligenije dovoljno da pobedi šampione kviza "Opasnost!". Nakon što su mi domaćini u IBM-u pokazali "Votsona", odveli su me u sobu gde su naučnici eksperimentisali sa "kvantnim kompjuterisanjem".

Nedavno sam posetio istu laboratoriju gde su mi domaćini pokazali prvi na svetu kvantni kompjuter sa 50 kvantnih bitova, odnosno kvibitsa, koji će biti predstavljen u novembru. Možda će im biti potrebna decenija da učine kompjuter dovoljno snažnim i pouzdanim za industrijsku primenu ali je očigledno da je kvantno kompjuterisanje iz domena naučne fantastike prešlo u realnost brže nego što je bilo ko očekivao.

Kvantni kompjuteri sa svojom eksponencijalnom moći procesuiranja, biće u stanju da bez problema razbiju svaku šifru. To je još jedan razlog zašto se Kina, Američka nacionalna bezbednosna agencija, IBM, Intel, Majkrosoft i Gugl utrkuju ko će pre izgraditi upotrebljive kvantne sisteme. Univerziteti i kompanije imaju pristup na tri IBM kvantna sistema koji se nalaze na ibm.com/IBMQ i pokreću milione kvantnih programa kako bi dokazali teorije za koje ranije nije postojala dovoljna moć procesuiranja da bi se dokazale.

Pogledajte gde smo sada zahvaljujući veštačkoj inteligenciji iz digitalnih kompjutera i količini srednje i visoko sofisticiranog posla koji oni rade, a onda razmislite kako će sve to biti sa kvantnim kompjuterisanjem.

Stručnjak za obuku za rad Heder Mekgovan kaže: "U oktobru 2016, Badvajzer je prevezao tovar piva 120 milja (190 kilometara) sa praznim vozačkim sedištem... U decembru 2016. Amazon je saopštio da planira da otvori automatizovanu prodavnicu namirnica 'Amazon Go' gde će kombinacija kompjuterskog nadzora i tehnologija pratiti namirnice i naplaćivati ih mušterijama tek kada ih uzmu iz radnje. U februaru 2017, Američka banka je počela da testira ekspoziture bez zaposlenih koje nude automatizovane usluge sa pristupom čoveku, ako je potrebno, preko video-telekonferencijskog poziva."

Biće to izazov za zemlje u razvoju, ali još veći za zemlje poput Egipta, Pakistana, Irana, Sirije, Saudijske Arabije, Kine i Indije gde je veliki broj mladih već nezaposlen zbog nedostatka obrazovanja čak i za srednje teške poslove koji se sada automatizuju.

Zbog toga mi je izvršna direktorka IBM-a Đini Rometi rekla: "Svaki posao će zahtevati neko poznavanje tehnologije i zbog toga ćemo morati da preradimo obrazovni sistem. Kurikulum K-12 je očigledan, ali će obuka odraslih – sistemi njihovog učenja – biti još važnija." Rometijeva navodi da je IBM dizajnirao "Prolaz u tehnologiju" (P-Tek) škole u saradnji sa gotovo 100 javnih srednjih i viših škola kako bi stvorio šestogodišnji program za mnoge siromašne studente. P-Tek škole imaju časove računanja i fizike uz radnu obuku. Te veštine se usavršavaju kroz mentorstvo i praksu u IBM-u i preko 300 drugih kompanija. Diplomci na kraju imaju i srednjoškolsku i diplomu više škole.

"Stopa diplomiranja je četiri puta viša od proseka, a oni koji dobiju diplomu zarađuju i dvostruko višu platu od proseka", kaže Đini Rometi i dodaje da mnogi odu i na fakultete.

Svaki put kada se posao prepusti mašini, "moramo da naučimo novu veštinu i na neki način proširimo svoje kapacitete kako bismo u potpunosti realizovali svoj kolaborativni potencijal", kaže Heder Mekgovan.

Obrazovanje mora da se prebaci sa "obrazovanja kao prebacivanja sadržaja na učenje kao svestan proces gde je fokus sposobnost da se nauči učenje i adaptira na zahteve posla, a ne da se stekne znanje određenih veština", objašnjava Mekgovanova. "Instruktori/nastavnici treba da se prebace sa vođenja i procenjivanja procesa transfera na pružanje društvene i emotivne podrške pojedincu koji radi na konstantnom učenju."

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Ale
27.02.2018 - 12:23
Sve sama naucnofantastika
\"a oni koji dobiju diplomu zarađuju i dvostruko višu platu od proseka\" kada procitas ovaj deo shvatis da je kod nas i ovo naucnofantastika...
Luka
28.02.2018 - 11:28
kompjuterisanje
U srpskom jeziku ne postoji rec \"kompjuterisanje\", ali zato ako \"computer\" prevedete sa \"racunar\", samo ce vam se kasti da se \"computing\" prevodi sa \"racunarstvo\".