SVET DANAS

"Da li možete da zamislite da odete kući i kažete ženi 'Bio sam ti veran 55% vremena'?" Kako je republikanac Kevin Krejmer osvojio Severnu Dakotu

Politička subina senatorke Hajdi Hajtkamp bila je zapečaćena prošlog meseca nije poržala izbor Breta Kavana za sudiju Vrhovnog suda
Kejti Edmondson
Datum: 07/11/2018

"Da li možete da zamislite da odete kući i kažete ženi 'Bio sam ti veran 55% vremena'?" Kako je republikanac Kevin Krejmer osvojio Severnu Dakotu

AP Photo/Bruce Crummy

ZAPADNI FARGO - Predstavnik Kevin Krejmer koji se zakačio za Donalda Trampa čak i pre nego što je ovaj postao predsednik i nikada se više nije otkačio, pobedio je demokratsku senatorku Severne Dakote, Hajdi Hajtkamp na izborima u SAD u oktobru, preotevši ključno senatorsko mesto i pomogavši Republikancima da zadrže Senat.

Na izborima koji u u najvećoj meri zapravi bili referendum za predsednika, birači su okrenuli leđa Hajtkampovoj, zamenivši retko umeren glas u Sentu sa ponosnim i žestoko konzervativnim predstavnikom.

Krejmerova pobeda pokazatelj je čvrste podrške koju Tramp ima u ovoj državi. Tramp je na izborima 2016, ovde pobedio sa 36% razlike u broju glasova. Željan da pobedi Hajtampovu, jednog od najranjivijih demokratskih senatora, Tramp je održao tri mitinga u ovoj državi u znak pordške kongresmenu.

Tokom kampanje, Krejmer je Hajtkampovu opisivao kao liberalnu ekstremistkinju koja ne razume vrednosti države čiji je predstavnik a sebe je predstavio kao odlučnog pristalicu planova predsednika. Sebe je predstvio i kao nekog koji je 99 posto vremena glasao u skladu sa Trampovim željama.

"Da li možete da zamislite da odete kući i kažete ženi: 'Bio sam ti veran 55% vremena'", rekao je Kejmer lokalnom radiju u aprilu. "Mora da se šalite. Grešiti polovinu vremena nije dobar odgovor".

Hajtamp je pokušala da se odbrani ukazujuči na svoju spremnost da prevaziđe stranačke razlike, pozivajući birače na umerenost i kompromis,nadajući se da će birači, umorni od podela, odbaciti ideološko čistunstvo i prihvatiti njenu vrstu centrizma. Takva opklada je, istorijski, do sada bila siguran ulog.

"Poznati smo po tome da sudimo o pojedincima na osnovu njihovih zasluga", rekao je bivši član Predstavničkog doma, demokrata Erl Pomroj koji je u Predstavničkom domu bio od 1993, do 2011. i poddržavao Hajtkampovu.

Ispitivanja javnog mnjenja su i ranije upozoravala senatorku da joj predstoji žestoka borba protiv nacionalističkih težnji u okolini otvorenijoj za mnogo odlučnije vođstvo. Njena politička subina bila je zapečaćena prošlog meseca nije poržala izbor Breta Kavana za sudiju Vrhovnog suda. Njen glas je doneo državi 12 miliona dolara fondova od demokrata ali kritiku republikanskih birača.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.