SVET DANAS

Bejzbol na Tajvanu? Samo pratite buku

U vreme kada Kina pokušava diplomatski da izoluje Tajvan, bejzbol je jedan od najmoćnijih instrumenata meke moći
Stiven Li Majers
Datum: 19/08/2018

Bejzbol na Tajvanu? Samo pratite buku

Navijački timovi, snimljena muzika i nastupi uživo svirača udaraljki i limenih instrumenata deo su spektakla. Fotografija: Ajzak Lorens za Njujork tajms

TAOJUAN, Tajvan – Sa izlaskom udarača, buka se pojačava, ritmično, trijumfalno uzvikivanje. Čirlidersice igraju praćene snimljenom muzikom ili bubnjevima i plehanim instrumentima. Fanovi na sve moguće načine prave buku – klepetaljkama, plastičnim palicama, vuvuzelama – koja ne prestaje svih devet ininga.

Oni ne pokušavaju da zbune protivnički tim već da podrže svoj. "Ji ki an da! Ji ki an da!", jedna je od glavnih parola – "Udarimo je zajedno!".

Jedne noći, Ćin Julin, 28-godišnja navijačica, bila je na Međunarodnom bejzbol stadionu u Taojuanu na severozapadu Tajvana. Čula je da u Americi može da se čuje kako palica udara lopticu. Smeje se i ne veruje. "Ne mogu to da zamislim", kaže.

Reći da je bejzbol nacionalna opsesija na Tajvanu možda je malo preterano jer interesovanje za njega raste i opada tokom godina. Bejzbol je, međutim, duboko ukorenjen u nacionalni identitet kao bastion demokratije. Novčanica od 500 novih tajvanskih dolara odaje počast njihovom neverovatno uspešnom timu mladih koji je dominirao Svetskom malom ligom od 1969. do 1996.

U vreme kada Kina pokušava diplomatski da izoluje Tajvan, bejzbol je jedan od najmoćnijih instrumenata meke moći i put ka međunarodnom priznanju. Kada je sport debitovao na Olimpijadi u Barseloni 1992, Tajvan je osvojio srebro, izgubivši od još jednog malog, bejzbolom zaluđenog ostrva – Kube.

Bejzbol je ovde došao iz Japana gde je igran četvrt veka kada su Japanci uzeli Tajvan Kini 1895. Kada su se snage Čang Kaj Šeka povukle na Tajvan i uspostavile Republiku Kinu 1949, radilo se na brisanju svih tragova japanske vlasti osim bejzbola.

Kineska profesionalna bejzbol liga – samo ime je odraz komplikovane istorije Tajvana sa Kinom – formirana je 1990. posle mnogo godina prekog prava koje je okončano 1987. Timovi su formirani i raspadali se. Skandali oko klađenja su kaljali igru. Gangsteri su 1996. oteli igrače koji nisu pristali na nameštanje.

Tajvanska vlada i direktori lige su 2009. obećali da će očistiti sport, poboljšati plate i agresivnije urediti klađenje na igru. Iako se liga nije odrekla Japana, poslali su desetak igrača u Bejzbol ligu Amerike i nastavljaju da privlače strane igrače.

Ćin Julin je posvećeni ljubitelj "Lamigo majmuna" ali i vajba na gledalištu. Redovno dolazi na igre iz Mjaolija, koji je udaljen sat vremena vožnje vozom. Tamo je bila i pre neko veče sa momkom.

Na pitanje šta je to privlači ovom sportu, ona koristi kinesku frazu koja bi mogla da se prevede kao "žešća buka".

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u štampanom izdanju Njujork tajmsa na srpskom, koje se dobija uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 16. avgusta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.